Hlavní obsah

V Čapkově vile našli vědci sešity se skicami

Pracovníci Národního památkového ústavu objevili v pražské Čapkově vile sešity se skicami z cest spisovatele Karla Čapka, sdělil mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. Vilu, kde bydlel Karel Čapek se svým bratrem Josefem, zakoupila od majitele radnice desáté městské části.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vila Bratří Čapků Karla a Josefa na pražských Vinohradech

Článek

„Pracovníci, kteří se již několik měsíců věnují podrobné inventarizaci veškerých věcí ve vile, našli dva sešity plné skic z Čapkových cest, především po Skandinávii,” uvedl dosluhující starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Sešity Čapkovi sloužily jako studie pro větší kresby a pro jeho ilustrace cestopisu Cesta na sever z roku 1936.

Vedle těchto skic byla také nalezena dosud neznámá reklamní koláž Josefa Čapka na motocykly K. Šulce z Malé Strany. Vědci nalezli i dosud nezaevidovanou grafiku Václava Rabase či neznámou kresbu Josefa Čapka z doby jeho uvěznění v koncentračním táboře.

Katalogizace veškerého inventáře by měla být hotova v lednu příštího roku. „Souběžně se také schází pracovní skupina odborníků a připravují přesnou podobu budoucího využití vily i její rekonstrukci,” uvedl mluvčí.

Bratři Čapkové si dům na Vinohradech nechali postavit v letech 1923–1924 podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Po jejich smrti zdědili dům příbuzní. Praha 10 památku koupila po dlouhých jednáních loni na podzim. Za nemovitost a Čapkovu pozůstalost radnice zaplatila 44 miliónů korun. Zároveň zažádala ministerstvo kultury o zařazení vily na seznam národních kulturních památek. Části domu zůstaly do dnešních dnů téměř nezměněny a podle návštěvníků v něm byl zachován „duch první republiky”.

Reklama

Výběr článků

Načítám