Hlavní obsah

Toyen v Londýně neuspěla, dobře se prodal Kubín

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Surrealistický obraz Poselství lesa, který v roce 1936 vytvořila malířka Toyen, měl být největší atrakcí středeční londýnské dražby české avantgardy z kolekce Američanů Roye a Mary Cullenových. Odborníci ze Sotheby’s předpokládali, že padne cenový rekord za dílo českého surrealismu. Zázrak se ale nekonal.

Foto: Právo - Petr Hloušek

Obraz Poselství lesa od malířky Toyen se nakonec neprodal a cenový rekord se tedy nekonal.

Článek

„Dražbu začali na částce 520 tisíc liber, tedy 18 miliónů korun, ale nikdo neprojevil zájem. Jinak se ale díla českých malířů prodávala dobře. Na sále sice bylo jen třicet dražitelů, ale hodně zájemců dražilo po telefonu. Já bych to označil celkově za úspěch,“ řekl pro Právo Martin Kodl, který se londýnské aukce účastnil.

Největším překvapením dražby byl obraz Otakara Kubína s názvem Kubistická postava. Cena se i s přirážkou vyšplhala 170 500 liber (téměř šest miliónů korun), přičemž nejoptimističtější odhad Sotheby’s zněl na 120 tisíc liber.

Foto: Repro aukční katalog.

Obraz Otakara Kubína s názvem Kubistická postava.

Podle Kodla, který sám na pražské aukci 30. listopadu nabízí za 12 miliónů korun obraz Sen od Toyen, byla za londýnským neúspěchem s českou surrealistkou nadsazená cena. „Navíc obraz působil moc agresívně. My v Praze nabídneme lyrickou podobu tvorby Toyen a jsem přesvědčen, že budeme úspěšnější než Sotheby’s,“ tvrdí Kodl.

Dosud nejdražší dílo Toyen se prodalo v Praze na aukci Pictury v březnu 2009 za 23,3 miliónu korun. Obraz nazvaný Spící pocházel z Velké Británie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám