Hlavní obsah

One Direction kradou dál. Nyní je obviňují hudebníci

Právo, Jaroslav Špulák

Už na minulých třech albech britsko-irské chlapecké skupiny One Direction nebylo tak složité dobrat se melodie, která údajnou novou skladbu skupiny „inspirovala“. Mnozí hudební publicisté kapelu opakovaně označili jako nepůvodní. Nyní se k nim přidávají i muzikanti.

Foto: ČTK/AP

One Direction jsou z plagiátorství slavných skladeb obviňováni už od svého vzniku.

Článek

Zpěvačka Hayley Williamsová ze skupiny Paramore obvinila One Direction aktuálně z plagiátorství. K její kritice se přidal i kytarista Chad Gilbert z americké kapely New Found Glory, jejíž písnička z roku 2006 byla vykradená.

„Začátek skladby Steal My Girl od One Direction už nemůže znít podobněji než začátek písně Itʼs Not Your Fault od New Found Glory,“ napsala Williamsová na Twitter. „One Direction předělali klavírní část Itʼs Not Your Fault na singl v Top 40,“ dodal po jejím upozornění na podobnost motivu  Gilbert.

Po těchto příspěvcích se na facebookových a twitterových profilech obou muzikantů objevila řada urážlivých reakcí od fanoušků One Direction. Gilbert proto později napsal přímo na profil One Direction: „Vaši fanoušci píší ty nejvíce rasistické, homofobní a sexistické urážky, které jsem kdy na internetu viděl. Měli byste to změnit.“

Dodejme, že skupina One Direction, respektive tvůrci jejích písniček, nastolila v současném šoubyznysu nový trend. Do údajně nových melodií pro mladé fanoušky kapely si systematicky půjčuje motivy ze slavných starších skladeb, které vydává za své. Jelikož mladí fanoušci One Direction původní písně naznají, považují ty „nové“ za povedené hity. Ve skutečnosti je to ale autorské vykrádání.

Například motiv ze skladby Should I Stay Or Should I Go od The Clash posloužil jako nosný pro hit One Direction nazvaný Live While Weʼre Young, motiv z písně Baba OʼRiley od The Who zase drží skladbu One Direction nazvanou Best Song Ever.

Reklama

Výběr článků

Načítám