Hlavní obsah

Jaroslav Těšínský: Nikdo nám Slavíka nevrátil

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaroslav Těšínský, šéf společnosti Musica Bohemica, připravuje anketu Český slavík Mattoni již devatenáct let. Loni ji poznamenala kauza rappera Řezníka. Její důsledky ale prý nejsou zásadní.

Foto: PRÁVO - Milan Malíček

Jaroslav Těšínský je u ankety Český slavík již devatenáct let.

Článek

Udílení cen Český slavík chystáte od roku 1996. Je to už pro vás rutinní záležitost?

Svým způsobem ano, jako všechno, co děláte dlouhodobě. Pořád se ale v přípravách ankety objevují noví lidé, nové okolnosti, získáváme nové partnery, mění se hudební scéna. S tím vším musím počítat, takže to zase taková rutina není.

Loňský ročník poznamenala kauza, kdy měl být údajně vítězem jedné kategorie rraper Řezník, který byl ale pořadateli vyřazen kvůli tomu, že jeho texty jsou vulgární a hrubé. Poškodilo to anketu jako celek?

Myslím si, že ne. Celá ta věc vyvolala určitou diskuzi, o níž jsem přesvědčen, že byla dobrá a potřebná. Objevily se v ní hlasy, které Řezníka podpořily, stejně tak hlasy, které byly proti jeho tvorbě. Ta kauza rozkryla nebezpečný fenomén, který se v naší společnosti objevuje, a o němž se moc nehovoří.

Jaký nebezpečný fenomén máte na mysli?

Mluvím o násilí a vulgaritě v písňových textech, o určitém posunu k neslušné komunikaci a projevům. Podle mě to neodpovídá evropské humanitární tradici. Cítím, že lidé spíše tíhnou ke slušnosti, korektním vztahům a vzájemné úctě. Je dobře, že se o tom diskutovalo. Anketu to ale podle mě nepoškodilo.

Proti vyřazení Řezníka se nicméně postavili i někteří hudebníci. Někdo chtěl vrátit cenu a někdo řekl, že se letošního vyhlášení ankety neúčastní. Jak to dopadlo?

Cena se nám nevrátila žádná. Pokud si vzpomínám, Slavíka chtěl vrátit Matěj Ruppert. Má cenu pro Skokana roku, kterou by vrátit mohl. Nic se ale nestalo. Možná už jeho rozhodnutí není natolik horké. Tomáš Klus zase oznámil, že na letošní vyhlášení nepřijde. Do konce týdne bychom se spolu měli sejít, takže uvidíme, jak to dopadne.

Reklama

Výběr článků

Načítám