Hlavní obsah

Víkendový Fresh: Scarlett vraždící Kryštofa Hádka i Chlapectví Richarda Linklatera

O víkendu vrcholí program 11. ročníku mezinárodního filmového festivalu Fresh Film Fest zaměřeného na mladé tvůrce, debuty a studentskou tvorbu. Před tím, než v neděli večer poroty vyhlásí vítěze jednotlivých soutěžních sekcí, mohou návštěvníci po oba dny v kinech Světozor, Bio Oko a Kino 35 - Francouzský institut vidět řadu zajímavých snímků, které nejsou normálně k vidění. Zde jsou naše tipy.

Upoutávka na film Pod kůžíVideo: Fresh Film Fest

 
Článek

V sobotu v 17.30 v kině Světozor britský dokumentarista Dom Rotheroe uvede svůj hraný debut Můj bratr Tom, který použitím ruční digitální kamery předznamenal kultovní Záhadu Blair Witch. Jde o příběh dvou teenagerů, spřízněných duších, které společně hledají únik před traumatizujícími životními událostmi ve vlastním světě „svého lesa“.

Noc přichází je příběhem tří idealistických environmentalistů, kteří plánují vyhodit do povětří jasný symbol západní industrializace, hydroelektrickou přehradu. Režisérka Kelly Reichardt, která patří k nejzajímavějším severoamerickým nezávislým filmařům, natočila sofistikovaný film o neblahých následcích správných ideálů, které se zvrhly v neuvážené činy. V sobotu ve 20 hodin v kině Světozor.

Virtuální love story s Joaquinem Phoenixem a Scarlett Johanssonovou odehrávající se v blízké budoucnosti v Los Angeles nabídne režisér Spike Jonze ve svém snímku Ona, který bude uveden v sobotu ve 20.30 v Kině 35.

Sobotu zakončí ve 22.30 v Biu Oko projekce sci-fi thrilleru Pod kůží režiséra Jonathana Glazera. V britské adaptaci literární předlohy Michela Fabera ztvárnila hlavní roli herečka Scarlett Johanssonová, která se jako svůdná mimozemšťanka vydává na planetu Zemi. Vybírá si náhodně muže, které díky své kráse a sex-appealu “uloví” a následně zabije. Nakonec ale začne ke svým obětem cítit i něco více. V roli jedné z obětí se objeví i český herec Kryštof Hádek. Atmosférický snímek soutěžil loni na festivalu v Benátkách a v českých kinech nebyl zatím uveden.

Foto: Cinemart

Filmové premiéry

Již v 15 hodin se v Biu Oko rozběhne celodenní maratón projekcí čtyř soutěžních celovečerních debutů z celého světa - polský Hardkor Disko režiséra Krzysztofa Skoniecznyho, argentinský snímek Planoucí slunce nade mnou Roberta Bernasconiho a Luisiny Anderson, německý Nebudu se přehnaně rozčilovat Maxe Linze a belgický Violet Base Devose.

Originální a nevšední portrét jednoho z největších filmařů naší doby nabídne v neděli v 18 hodin v kině Světozor dokument Tarr Béla: Být filmařem, který vznikl během natáčení jeho zatím posledního snímku Turínský kůň. Režisér Lamoure zaznamenal, jak precizně se natáčely některé z nejpůsobivějších scén filmu, a stal se důvěrným členem Tarrovy „filmové rodiny.“

Neděle ve 20 hodin v Kině 35 bude patřit působivému snímku Chlapectví. Na příběhu o dospívání jednoho obyčejného kluka pracoval režisér Richard Linklater dvanáct let. Mladičký Mason doslova před našima očima postupně dospívá z dítěte v mladíka připraveného vykročit do života, mění se a dozrávají i postavy z jeho okolí – sestra a rodiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám