Hlavní obsah

Avatara neukradl. Cameron vyhrál soud

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér James Cameron vyhrál soudní spor s Williamem Rogerem Deanem, který tvrdil, že neoprávněně využil jeho kresby v Avatarovi z roku 2009 - v jednom z nejvýdělečnějších filmů vůbec.

Foto: Bontonfilm

Z filmu Avatar

Článek

Dean tvrdil, že Cameron mu ukradl spoustu nápadů včetně prostředí fiktivní planety Pandora a různých mimozemských stvoření. Americký soudce Jesse M. Furman ale ve středu v New Yorku žalobu smetl ze stolu.

Poukázal na to, že jako důkazy byly použity obrázky z knížek o filmu, nikoliv samotný film, a navíc s nimi žalující strana manipulovala, různě je ostříhávala a otáčela, aby více připomínaly obrázky Williama Rogera Deana.

Zatím se tedy zdá, že Dean je jen dalším z chytráků, kteří si chtěli bezpracně ukousnout z obřího balíku peněz za Avatara. Nestalo se to poprvé. Cameron už čelil kvůli Avataru několika žalobám. Tvrdily třeba, že okopíroval sci-fi povídku nebo další výtvarná díla.

James Cameron loni řekl, že v roce 2014 natočí Avatara 2 na Novém Zélandu a souběžně hodlá pracovat i na dvou dalších pokračováních. Premiéra první nové části by měla proběhnout v prosinci roku 2016. Scénář filmu Avatar 2 připravuje Cameron s Joshem Friedmanem. Dvojice Amanda Silverová a Rick Jaffa se podílí na scénáři Avatara 3 a Shane Salerno na příběhu Avatara 4.

Reklama

Výběr článků

Načítám