Hlavní obsah

Stephen Hawking byl překvapený, že film o něm není příšerný, řekl režisér Marsh

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý herec Eddie Redmayne ztvárnil patrně nejslavnějšího žijícího fyzika Stephena Hawkinga v životopisném filmu The Theory of Everything (Teorie všeho). BBC přiznal, že z role měl velký strach.

Foto: Focus features

Felicity Jonesová a Eddie Redmayne jako Stephen Hawking ve filmu The Theory of Everything (Teorie všeho)

Článek

”Vyprávět tak neobyčejný příběh a ztvárnit někoho tak charizmatického, brilantního a vtipného jako Stephen byl pro mě rozhodně sen, ale s tím přišla i velká zodpovědnost, takže to byla spíše směs snu a čistého strachu,“ poznamenal Eddie Redmayne.

Režisér James Marsh na premiéře v Torontu vychvaloval hlavně Redmayna, který prý úžasně zachytil Hawkingovu osobnost i postupné zhoršování zdraví během 25 let. Vědec trpí už od mládí amyotrofickou laterální sklerózou, která způsobila postupné ochrnutí celého těla.

Od roku 1968 se pohybuje na vozíčku, ale přesto neustále pracuje. Kromě toho je znám tím, že se rád ukazuje v médiích a popularizuje své myšlenky o vesmíru i lidské společnosti. Dokonce se objevuje v zábavných pořadech, např. v seriálu Teorie velkého třesku.

Foto: Focus features

Felicity Jonesová a Eddie Redmayne

”Eddie musel zahrát postupující postižení, takže během jakéhokoliv dne natáčení musel buď chodit normálně, nebo s holemi nebo jet na vozíčku. Každá z těch věcí vyžaduje nějaké detaily, takže to vychází z enormní přípravy a tvrdé práce,“ uvedl režisér.

Marsh se také pochlubil, že Hawking už film viděl a schvaluje ho. „Myslím, že byl překvapený, že film není příšerný,“ usmívá se režisér. „Viděl ho, když už byl skoro dokončený a jedna z prvních věcí, které řekl, byla, že by nám chtěl dát svůj reálný hlas. Dvaasedmdesátiletý vědec nakonec skutečně namluvil část filmu svým počítačovým hlasem.”

Na premiéře se spekulovalo, že film má šanci i na Oscara, ale Marsh řekl jen opatrné „uvidíme“. Hawkingovu manželku hraje Felicity Jonesová, která uvedla, že by bylo skvělé dostat Oscara, ale raději se drží při zemi. V dalších rolích hrají Emily Watsonová, Harry Lloyd, David Thewlis, Charlotte Hopeová, Adam Godley či Hugh O'Brien.

V Americe bude film v kinech už v listopadu, česká premiéra zatím stanovena nebyla.

Reklama

Výběr článků

Načítám