Hlavní obsah

Michal Prokop, Kieslowski, Rudovous a Ty syčáci na Berounce

Novinky, Stanislav Dvořák

V sobotu 16. srpna proběhne v Berouně na louce u řeky Berounky druhý ročník hudebního festivalu Závodí, jehož hlavní hvězdou bude Michal Prokop. Začíná se už ve 13.00.

Foto: Arts Marketing

Michal Prokop

Článek

Michal Prokop, který začínal v šedesátých letech napodobováním americké soulové klasiky (Raye Charlese, Otise Reddinga), se vypracoval mezi nejlepší české zpěváky. Od alba Město Er (1971) začal být velmi originální. Dodnes lze ocenit velmi ambiciózní a progresivní titulní kompozici, která trvá devatenáct minut, stejně jako kratší a údernou Tys Kámen nebo Noc je můj den Luboše Andršta, připomínající Cream či Hendrixe. Po Holubím Dante (1980) přichází majstrštyk Kolej Yesterday (1984).

Následovaly velmi slušné desky Nic ve zlým, nic v dobrým (1987) a Snad nám naše děti (1989). V roce 2006 vydali Michal Prokop a Framus 5 po dlouhé odmlce studiové album Poprvé naposledy, které sklidilo poměrně kladné ohlasy. V Berouně zahraje s houslistou Janem Hrubým a kytaristou Lubošem Andrštem.

Foto: Petr Horník, Právo

Iva Pazderková nemá blond barvu od přírody

Skupina Rudovous umíchá prvky rocku, punku, šansonu a hospodské písně do svébytné podoby a komorní duo Kieslowski zahraje intimní skladby pro piano a kytaru. Příležitost k tanci přinášejí Voilá, kteří si pohrávají s šansonem, swingem, jazzem, twistem i hip hopem. Lídrem kapely je zpěvačka Zdenka Trvalcová, která zpívá nejčastěji francouzsky, přestože jejich aktuální singl a první videoklip Flip Flops je v angličtině.

Dále vystoupí Iva Pazderková, známá z televize díky postavě „blbé blondýny“, s kapelou Ukulala. Loni vydali první album, kde kromě kytaristy Josefa Štěpánka nahráli své party akordeonista Michal Šťulík, bubeník David Landštof či nejuznávanější český jazzový kontrabasista současnosti Jaromír Honzák.

Alternativní pseudo-lidoví Bezobratři hledají inspiraci v písňových textech Balkánu či Ukrajiny a Ty syčáci jsou známá brněnská skupina kolem performera Petra Váši, která se věnuje rocku, jazzu i world music. Dále vystoupí Petr Linhart či 29 Saiten.

Vedlejší louku lze podle pořadatelů využít jako improvizovaný třídenní kemp. K dispozici budou toalety i cisterna s pitnou vodou. Více informací na  www.mkcberoun.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám