Hlavní obsah

A Banquet: Už nechodíme všude ve třech

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pěti letech společné existence o víkendu naposledy koncertovala česká skupina A Banquet. Trojice, která měla namířeno do světa a své album Breath (2012) natáčela ve Spojených státech s producentem Stevem Albinim, vystoupila v pátek na Sázavafestu a v sobotu na kolínském festivalu Natruc. Rozchází se kvůli rozdílnému pohledu členů na další společnou existenci.

Foto: Barbora Hrdá

A Banquet byli (zleva) Michael (baskytara, zpěv), Matěj (zpěv, kytara) a Richard (bicí)

Článek

Vždy jste působili velmi odhodlaným a ambiciózním dojmem. Proč jste se rozhodli ukončit činnost?

Matěj: Je to těžká otázka, ale odpověď na ni je docela jednoduchá. Neshodli jsme se na jedné zásadní věci, a sice jak pokračovat s kapelou A Banquet dál. Řešili jsme to dlouho, mělo to vývoj. Ze začátku jsme se docela shodli, co budeme dělat dál, kam pojedeme koncertovat, jaká bude další deska.

Postupně se ale začal náhled na budoucnost v kapele měnit a ukázalo se, že to každý vidíme trochu jinak.

Kluci chtěli dělat hudbu s českými texty a věnovat se hlavně působení na domácí scéně. Já chtěl naopak odejít do zahraničí a zkusit to tam nejenom v hudbě. Vždycky jsem to chtěl udělat, jde mi i o to, nabrat životní zkušenosti. Mezi těmito pohledy jsme nedokázali najít kompromis, proto jsme se rozešli.

Byl v kapele do poslední chvíle někdo, kdo chtěl A Banquet zachovat?

Michael: Jak už říkal Matěj, k našemu rozchodu došlo postupně. Byl to vývoj, během něhož jsme chtěli s Richardem prosadit své vize, ale nepotkali jsme se v tom s vizemi Matěje. S Richardem jsme si tedy založili novou skupinu Rituály a působili jsme souběžně s A Banquet. K rozchodu došlo po delším čase. Problém jsme hrnuli před sebou a konec kapely pro nás nakonec byla jediná možnost, jak ho vyřešit.

Ovlivnil rozchod vaše osobní vztahy?

Michael: Myslím si, že ne. I když rozdělení na dvě skupinky je patrné a řekl bych, že na našich posledních koncertech to možná bylo trochu znát. Vztahy ale máme dál dobré.

Matěj: Když jsme s vědomím konce přestali na kvalitě A Banquet pracovat, přestali jsme být také tak často spolu. Zatímco jsme předtím byli neustále v kontaktu a všude jsme chodili ve třech, teď už to tak několik týdnů není.

Jaké jsou tedy vaše další plány?

Michael: S Richardem jsme před nedávnem představili nový český projekt Rituály. Děláme v něm trochu jinou hudbu, než jsme dělali s Matějem v A Banquet. Chtěli bychom vytvářet muziku, která na české scéně chybí. Doufáme, že se nám to povede.

Matěj: Já se už delší dobu chystám odjet do zahraničí. Nemohu ještě prozradit, kam to bude, ale něco se rýsuje a věřím, že to dopadne. Budu se dál věnovat muzice.

Skládám nové písničky, mám jich už několik a chci je vydat, až budu mít ve všem jasno.

Reklama

Výběr článků

Načítám