Hlavní obsah

Vyznavači elektroniky Trentemöllera fascinují možnosti rockových nástrojů

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánský DJ, remixér a hráč na klávesy Trentemöller byl jedním z nejzajímavějších tvůrců na letošním festivalu Colours of Ostrava. Chladnou elekroniku ovlivněnou Kraftwerk i písněmi Can a Briana Ena po páteční půlnoci představil s rockovým doprovodem, který dával grunt naprogramovaným zvonivým motivům syntezátorů. DJ více o aktuálním pojetí skladeb řekl Novinkám.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Trentemöller

Článek

Jaké to je pro DJ kombinovat elektroniku s živými nástroji?

Nyní je v mé hudbě více živých nástrojů, kytary, basa, bicí. Pro mě je to logický a přirozený vývoj od elektronického základu. Možná je to dáno i tím, že jsem jako teenager hrál na basu. Vracím se k tomu, jak jsem začínal tvořit hudbu, protože mi chybí hraní na reálné nástroje. Je opravdu nutné nepracovat jen s počítačem. Je organické napřed hrát na nástroje, a pak s tím pracovat v počítači.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Trentemöller

Takže je potřeba vidět pot stříkající z bubeníka?

Ano, ale ne pro mě. Jde mi o ten zvuk, protože nemůžete naprogramovat, jak lidé hrají. Je v tom tolik energie, dynamiky, a pak každý umělec nehraje nikdy stejně. My vždycky trochu improvizujeme, pořád něco měníme, možná bubeník hraje o něco rychleji nebo basistka trochu něco jiného.

Budete používat živé nástroje na nahrávkách?

Ne. Při práci na nahrávkách jsem rád ve studiu sám, protože pak mám všechno pod kontrolou. Až když je album hotové, je pěkné, když se sejdeme dohromady a vymýšlíme, co s tím udělat. Naživo samozřejmě nemůžu hrát všechno sám, takže si beru kytaristku, Marie Fiskerová taky zpívá, máme bubeníka, baskytaristu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Trentemöller vystupuje naživo s živými muzikanty.

A neobjeví se alespoň DVD s koncertní podobou materiálu?

Už je máme, ale není to DVD, je to živá nahrávka jednoho z našich vystoupení na iTunes, ale možná i toto turné zaznamenáme.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Trentemöller vystupuje naživo s živými muzikanty.

Čím to, že tolik elektronické hudby je ze Skandinávie?

Na to se mi těžko odpovídá, protože se necítím součástí scény elektronické hudby. Jednou nohou stojím v elektronice a druhou v indie rocku. A netýká se to jen elektroniky, ze Skandinávie nyní přichází i hodně rocku. Možná je to tím, že hudebníci ze Skandinávie už získali větší sebedůvěru, protože dříve jsme byli známí jen jednoduchými popovými popěvky. Nyní možná mají lidi už větší sebedůvěru, ale skutečně nevím.

Reklama

Výběr článků

Načítám