Hlavní obsah

RECENZE: Letní komedie i ostrá satira. Z loňské karlovarské soutěže jdou do českých kin Knězovy děti

Právo, Věra Míšková

Světová premiéra komedie chorvatského režiséra Vinka Brešana Knězovy děti v loňské hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu vynesla tento vtipný, tragikomický i dojemný film na první místo v Divácké ceně deníku Právo.

Foto: Film Europe

Lékárník (Niksa Butijer) a kněz (Krešimir Mikić) zvyšují porodnost.

Článek

O vítězství ji nakonec připravila až česká komedie Alice Nellis Revival, která se hrála poslední festivalový den.

Karlovarské uvedení pak odstartovalo další úspěchy: Knězovy děti se dostaly mezi čtyři snímky nominované na Evropskou filmovou cenu za nejlepší komedii roku a získaly ocenění na festivalech v Soluni a Pule.

Není divu, když je film vystavěn na nápadu takříkajíc za milión: mladý kněz střídá oblíbeného duchovního na ostrovní farnosti ve slunné Dalmácii a s úděsem zjišťuje, že zatímco pohřby se tu slouží ve velkém, křtiny téměř vymizely.

S nejčistšími úmysly a s mravní záštitou v papežově jednoznačném odsouzení antikoncepce se rozhodne zvýšit porodnost mírně řečeno netradičním způsobem.

Domluví se s bigotním trafikantem a s místním lékárníkem a rozjedou velkou akci: propichují kondomy a antikoncepční pilulky vyměňují za neškodné vitamíny. Za pár měsíců jsou tu výsledky - a diváci řvou nad bláznivou balkánskou komedií smíchy.

Foto: Film Europe

Filmové premiéry

Pak jim ale zatrne, neboť jak známo, nejlepší úmysly dláždí i cestu do pekel. Porodnost respektive „těhotnost“ se na ostrůvku sice zvedá, ale přináší s sebou i lidské tragédie a vedle radosti také hodně smutku.

Vinko Brešan natočil směs lidové komedie, ostré satiry na katolickou církev a národnostní třenice i sociálního dramatu – a jde mu to až překvapivě dobře dohromady. Výborné gagy, situační humor i vtipné dialogy uvedou diváky do slunné nálady, a když se pak postupně začnou stahovat mračna, působí to přirozeně, tak jak život do radosti vnáší smutek i tragédie.

Úsměv tuhne ve chvílích odhalení strašlivého pokrytectví církevních hodnostářů stejně jako ve scénách, které nemilosrdně ukazují, že ne každý potomek je vítán s radostí, a co všechno se může ukrývat za zdánlivě běžnými rodinnými vztahy. O těch národnostních ani nemluvě.

Jednotlivé postavy jsou životné, každá má svůj dobře vystavěný i vypointovaný příběh, a výborní herci jim dodávají přesvědčivost.

Škoda, že vedlejších zápletek je přece jen až nepřehledně mnoho a že závěr už působí v původně funkční žánrové směsici poněkud nevyváženě.

Knězovy děti
Chorvatsko, Srbsko, 2013, 93 min. Režie: Vinko Brešan, hrají: Krešimir Mikić, Niksa Butijer, Marija Skaricic, Lazar Ristovski a další.

Celkové hodnocení 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám