Hlavní obsah

Text největšího hitu Boba Dylana se vydražil za 40 miliónů

Pracovní text světoznámé písně Boba Dylana Like a Rolling Stone se v newyorské aukční síni Sotheby's vydražil za rekordní dva milióny dolarů (přes 40 miliónů korun). Podle agentury AP jde o nejvyšší částku, jakou kdy někdo nabídl za text populární písně.

Píseň Boba Dylana Like a Rolling Stone

 
Článek

Čtyři téměř 50 let staré aršíky firemního papíru washingtonského hotelu Roger Smith, popsaných tužkou tehdy 24letého Dylana, získal anonymní kupec přesně za 2,045 miliónu dolarů. Experti přitom očekávali, že původní text by mohl dvoumiliónovou hranici atakovat.

Rukopis je podle aukční síně "jedinou známou dochovanou pracovní verzí konečného textu této revoluční rockové hymny". Do dražby ho podle Sotheby's dal dlouhodobý Dylanův fanoušek z Kalifornie, jenž se se svým idolem setkal a text koupil přímo od písničkáře.

Foto: Live Nation

Bob Dylan

Like a Rolling Stone patří mezi nejslavnější písně v dějinách rockové hudby. Časopis Rolling Stone Dylanovu píseň z roku 1965 v jednom ze svých žebříčků prohlásil za "nejlepší song všech dob". Loni k němu vznikl i oficiální interaktivní videoklip. Píseň z roku 1965 se stala milníkem ve vývoji moderní populární hudby a z Dylana udělala světovou hvězdu.

Slova písně vypráví o dívce z vyšší společnosti, která se ocitne na ulici. "How does it feel/To be on your own/ With no direction home/Like a complete unknown/Like a rolling stone. (Jaké to je, být odkázána sama na sebe? Nemít domov? Jako naprosto neznámá? Jako tulačka?)," zpívá Dylan v refrénu.

Dosud nejvíce zaplatil jistý kupec za originál písňového textu Johna Lennona A Day In The Life z beatlesovského alba Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, a to 1,2 miliónu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám