Hlavní obsah

Nejsme benzínové pumpy, rozčilují se dabéři

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herci se v úterý opět ohradili proti podmínkám v dabingových studiích. Herecká asociace, konkrétně dabingová sekce, vypracovala pravidla pro výkon a odměňování umělců. Inspirovala se tím, že v západní Evropě a v Americe je běžné agenturní zastupování. Dohodli se s agenturou Manpowergroup a v současnosti má smlouvu s agenturou 175 herců-dabérů. Aktivních dabérů je v ČR podle Herecké asociace 220.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Hromada, šéf Herecké asociace

Článek

Herci, kteří jsou od května 2014 v agentuře, však začali být některými studii masově přeobsazováni, a to i v rozdělaných seriálech. Barrandovské studio odmítá přistoupit na podmínky agentury, naopak třeba studio Virtual smlouvu s Manpowergroup už uzavřelo, chystá se na to také studio Budíkov.

„S herci zastupovanými agenturou nechce spolupracovat většina dabingových studií,“ řekl dabér Zdeněk Hruška. „Nám jde o jedinou věc, konečně udělat pravidla v odměňování, která nás budou chránit. Do hodiny nám tlačí práce čím dál víc, já nemám čas se ani nadechnout a jedu na první dobrou... Nejsme přece benzínové pumpy.“

Herecká asociace proto chce, aby byl dabér placen za množství replik jako v Německu, nikoliv za hodinu. Domnívá se totiž, že dabér pak nebude nucen nadabovat za hodinu co nejvíce textu, aby studio ušetřilo.

„My jsme stále obviňováni, že jsme milionáři a máme mercedesy, ale my jsme jediná profese, kde průměrná mzda jde stále dolů,“ tvrdí šéf Herecké asociace Jiří Hromada.

Herci si navíc stěžují, že studia jim platí se zpožděním až několik měsíců. Studia pak často říkají, že jim zase neplatí zadavatelé, tedy většinou televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám