Hlavní obsah

Po šesti letech věznění propustili tibetského filmaře, který kritizoval Čínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tibetský filmař Döndub Wangčchen, uvězněný za dokument věnovaný kritice Tibeťanů vůči Číně, je po šesti letech za mřížemi opět na svobodě. Podle agentury AFP to oznámila jeho rodina.

Foto: Profimedia.cz

Döndub Wangčchen na plakátu, který aktivisté používali na demonstracích.

Článek

Amatérský filmař Wangčchen pět měsíců cestoval po Tibetu a rozmlouval s tamními obyvateli o Číně a o řadě citlivých témat, včetně názoru na dalajlamu. Krátce po dokončení dokumentárního snímku Leaving Fear Behind (Zapomenout na strach) ho čínská policie v roce 2008 zatkla. O rok později v prosinci ho soud poslal na šest let do vězení za „podvratnou činnost”.

V roce 2012 americký Výbor na ochranu novinářů udělil Wangčchenovi za jeho snímek Mezinárodní cenu svobody tisku.

„V této chvíli mám pocit, že všechno, co je ve mně, je moře slz. Doufám, že se moje zdraví brzy zlepší,” svěřil se podle AFP dokumentarista s prvními pocity po návratu na svobodu v telefonickém rozhovoru se svým bratrancem, který žije ve Švýcarsku.  Protestní akce za Wangčchenovo propuštění se konaly v řadě zemí, mimo jiné i v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám