Hlavní obsah

RECENZE: Jelen rozhýbal folk

Právo, Jaroslav Špulák

Debutové album pražsko-přibyslavské skupiny Jelen je příjemným překvapením. Trojice kolem zpěváka a kytaristy Jindry Poláka se rozhodla navázat na nejlepší tradice českého folku, k němuž přidala i další vlivy, a tím jej takříkajíc rozhýbala.

Foto: Universal Music

Jelen: Světlo ve tmě

Článek

Na albu jsou náznaky country, bluegrassu i šansonu, přičemž klíčovou roli hraje průzračný zvuk dovolující sledovat linky jednotlivých nástrojů. Polák písním vládne pevným a sytým hlasem s příjemnou barvou, funkčně mu pomáhají kolegové ve vokálech.

Jelen přijal tvar písničky jako základ tvorby. Použitím akustických nástrojů a zručně napsaných českých textů jim dává jemnost a upřímnost. Ve slovech se sice někdy dotkne stylových frází (Až příště přijdeš, Pár letních chvil), ale když už otevírají chřtán, vyhne se jim.

K nejsilnějším momentům patří šansonově laděný Smutný pocit, který se takto atmosféře alba trochu vymyká a dává mu pestrost. Autorská čistota čiší z balady Pár letních chvil, Nebe nad Prahou a Světlo ve tmě pak mají schopnost zůstat v paměti již po prvním poslechu.

Jelen je českou odezvou na kapely Mumford nebo The Lumineers. Jeho moc je v akustickém hraní, chytré práci se slovem a ve skromnosti, s jakou přichází. Je to nadějné jméno pro příští časy.

Jelen: Světlo ve tmě
Universal Music, 41:22

Celkové hodnocení 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám