Hlavní obsah

Zlínský festival Neznámá země je letos o splněných snech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motto „Mít odvahu splnit si své sny” provází letošní ročník zlínského festivalu cestování, sbližování a poznávání kultur Neznámá země. Důležité je činit, konat, jednat, člověk nemusí začínat expedici, o které si myslí, že změní svět, ale o které je přesvědčen, že po ní touží, řekl pořadatel festivalu a režisér Petr Horký. Akce se koná už 18. rokem, do 27. dubna nabídne diskuze s cestovateli, výstavy, koncerty i projekce filmů.

Foto: Dorian Hanuš

Cestovatel Miroslav Zikmund

Článek

Touha splnit si svůj sen byla podle Horkého také na samém začátku festivalu. „Řekli jsme si to s Mirkem Náplavou v roce 1996, když jsme byli v mongolské poušti Gobi. Pro nás to byl neuvěřitelný, splněný sen. Tam jsme pod tím nebem vymýšleli, že bychom se chtěli seznámit s legendami Zikmundem a Hanzelkou, dělat ve Zlíně festival, tak to vše začalo. Nyní po 18 letech je to připomínka motoru, který byl na začátku,” uvedl Horký.

Pořadatelé s cestovatelem Miroslavem Zikmundem, který žije ve Zlíně, spolupracují dodnes. Zikmund se účastní řady festivalových akcí. Horký s ním také čtyři roky natáčel dokument Století Miroslava Zikmunda, premiéra bude na podzim.

Afrika, Mexiko, Afghánistán...

Festival nabídne besedu o tom, jak se rodí cestopisy, o natáčení krokodýlů nilských, Jindřich Böhm bude vyprávět o hloubkovém potápění, Milan Daněk o vytrvalých běžcích mexického indiánského kmene a herec Jan Révai o svých výpravách na motocyklech.

Lidé uvidí projekce filmů o norském badateli Thoru Heyerdahlovi, krátké filmy Zikmunda a Hanzelky o Japonsku, dokument o surfařích či obchodech s manželkami v Afghánistánu. Na náměstí Míru zahraje kapela Čankišou s houslistkou Jitkou Šuranskou, bude se tam promítat film Dana Přibáně o cestě s trabanty. „Dan Přibáň také odpovídá letošnímu mottu. Když vyjížděl se svými trabanty, byl to kluk na pousmání, dnes má fantastický celovečerní dokument,” podotkl Náplava.

Výstavy nabídnou snímky z natáčení Století Miroslava Zikmunda, velkoformátové černobílé fotografie Antarktidy i snímky Lenky Klicperové ze severu Nigeru. Pořadatelé každým rokem udělují festivalovou cenu Kantuta, loni ji získala horolezkyně Dina Štěrbová. Letošní držitel bude vyhlášen 22. dubna. Festival se koná na několika místech ve Zlíně, všechny akce jsou zdarma. Program je na internetových stránkách www.neznamazeme.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám