Hlavní obsah

Praha 10 oficiálně zahájila provoz Vršovického zámečku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bývalé vršovické radnici bude domov pro důchodce, první senioři se do budovy nastěhují v úterý, sdělil starosta desáté městské části Bohumil Zoufalík. V obřadní síni se také budou konat svatby nebo vítání občánků. Za rekonstrukci historického objektu radnice zaplatila 270 miliónů korun.

Foto: ČTK

Provoz zámečku byl zahájen po rekonstrukci.

Článek

S rekonstrukcí začala Praha 10 v roce 2010, a to po několikaletém odkládání, kdy se nedařilo vyřešit budoucnost objektu.

V domově důchodců bude 75 lůžek. Podle původních plánů mělo 38 z nich sloužit pro účely domova seniorů, zbytek pro péči o lidi s Alzheimerovou chorobou. Podle ředitele domova seniorů Richarda Černého ale přišlo mnohem více žádostí o umístění právě lidí postižených Alzheimerovou chorobou. Poměr lůžek tak proto chce do budoucna změnit.

Historickou budovu radnice využívá také pro svatby nebo vítání občánků. V přízemí vznikla nová obřadní síň se skleněnou plastikou, která může být osvětlena podle přání svatebčanů.

Budova leží na místě původní Štočkovské vinice při usedlosti Špendlikářka. Roku 1776 se ve Vršovicích usadil italský obchodník s hedvábím Josef Rangheri, který se zasadil o pěstování morušovníku v Praze. Po roce 1842 tu jeho syn Jiří nechal vystavět honosnou dvoupatrovou budovu s hranolovými věžemi. Budova sloužila pro výrobu hedvábí a sušení kokonů bource morušového. V sousedství budov vznikl morušový sad. Rodu Rangherů areál patřil do roku 1882, kdy ho koupila obec Vršovice.

Reklama

Výběr článků

Načítám