Hlavní obsah

Respect láká na karibsko-židovské fúze a finský pohanský folk

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S jarním sluníčkem se pomalu blíží i Respect festival (14. a 15. června v pražském parku Ladronka), nejbarevnější přehlídka hudby ze všech kontinentů, která sází hlavně na nové objevy a fúze. Prvními zahraničními hvězdami jsou letos Yiddish Twist Orchestra a Pekko Käppi.

Yiddish Twist Orchestra: Bei Mir Bistu Shayn

 
Článek

Yiddish Twist Orchestra z Londýna oživuje kuriózním způsobem hudbu z období prapočátků rokenrolu s prvky židovskými a karibskými. Povědomě, ale současně nově znějící písně připomínají klezmer říznutý slavnou kapelou jamajských dědečků  The Jolly Boys.

Zpěvák Natty Bo ze skupiny Salsa Celtica se spojil se spoluhráči Erica Claptona a Eltona Johna, aby oživili londýnskou tradici muzicírování z imigrantských čtvrtí, které říkají shvitz. Skupina letos vydala své debutové album.

Temný pohanský neo-folk s elektrickou rockovou energií přiváží podivín Pekko Käppi z Finska. Hraje na předkřesťanský nástroj Jouhikko (napůl lyra, napůl housle), který prý církvi tak vadil, že ho pálila jako „ďáblův nástroj”.

Foto: Respect

Pekko Käppi

„Starobylé nástroje mají limity, čemuž jsem přizpůsobil doprovod, kytara v mé skupině má tři struny a baskytara dokonce jen dvě,” vysvětlil Käppi, jehož první album získalo nominaci na finskou Etno-grammy.

Kromě hlavního víkendu má festival doprovodný program v podobě koncertů nových interpretů pouštního blues Etran Finatawa (26. května), post-rockových Jambinai (10. června) a dvojkonceru ghanské hvězdy King Ayisoby se Zea (29. června). Všechny se konají v Paláci Akropolis.

Vstupenky na festival koupíte v síti Ticketpro za 470 korun nebo za 400 korun na jeden den, rodinné vstupné je 550 korun. Ceny platí do 1. května. Další informace na stránkách www.respectfestival.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám