Hlavní obsah

Respect láká na karibsko-židovské fúze a finský pohanský folk

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S jarním sluníčkem se pomalu blíží i Respect festival (14. a 15. června v pražském parku Ladronka), nejbarevnější přehlídka hudby ze všech kontinentů, která sází hlavně na nové objevy a fúze. Prvními zahraničními hvězdami jsou letos Yiddish Twist Orchestra a Pekko Käppi.

Yiddish Twist Orchestra: Bei Mir Bistu Shayn

 
Článek

Yiddish Twist Orchestra z Londýna oživuje kuriózním způsobem hudbu z období prapočátků rokenrolu s prvky židovskými a karibskými. Povědomě, ale současně nově znějící písně připomínají klezmer říznutý slavnou kapelou jamajských dědečků  The Jolly Boys.

Zpěvák Natty Bo ze skupiny Salsa Celtica se spojil se spoluhráči Erica Claptona a Eltona Johna, aby oživili londýnskou tradici muzicírování z imigrantských čtvrtí, které říkají shvitz. Skupina letos vydala své debutové album.

Temný pohanský neo-folk s elektrickou rockovou energií přiváží podivín Pekko Käppi z Finska. Hraje na předkřesťanský nástroj Jouhikko (napůl lyra, napůl housle), který prý církvi tak vadil, že ho pálila jako „ďáblův nástroj”.

Foto: Respect

Pekko Käppi

„Starobylé nástroje mají limity, čemuž jsem přizpůsobil doprovod, kytara v mé skupině má tři struny a baskytara dokonce jen dvě,” vysvětlil Käppi, jehož první album získalo nominaci na finskou Etno-grammy.

Kromě hlavního víkendu má festival doprovodný program v podobě koncertů nových interpretů pouštního blues Etran Finatawa (26. května), post-rockových Jambinai (10. června) a dvojkonceru ghanské hvězdy King Ayisoby se Zea (29. června). Všechny se konají v Paláci Akropolis.

Vstupenky na festival koupíte v síti Ticketpro za 470 korun nebo za 400 korun na jeden den, rodinné vstupné je 550 korun. Ceny platí do 1. května. Další informace na stránkách www.respectfestival.cz.

Výběr článků

Načítám