Hlavní obsah

Plastici opět spolupracují s filharmoniky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Symfonické provedení legendárního alba The Plastic People of the Universe Co znamená vésti koně bude uvedeno v úterý v pražském Divadle Archa. Undergroundovou skupinu při něm doprovodí Filharmonie Brno.

Foto: Divadlo Archa

The Plastic People of the Universe

Článek

Symfonické podoby se už dříve dočkalo jiné klíčové dílo této skupiny, Pašijové hry velikonoční. Co znamená vésti koně patří mezi tři nejvýznamnější nahrávky undergroundové legendy. Skupina na něm poprvé dovedla k dokonalosti svůj styl spojující prvky rocku, zejména pomalý valivý rytmus basy a bicích s plochami smyčců a dechů. Koně patří k nejdepresivnějším nahrávkám souboru.

Nejznámější první album Egon Bondy's Happy Hearts club band ukazuje rockové kořeny souboru, odkazuje k raným nahrávkám Franka Zappy (Help I'm a Rock) a Velvet Underground. Přelom v kariéře znamenaly právě Pašije, ryze koncepční album, kde se skupina odklonila od dosavadního pojetí. Nahrávka se však vymyká z tvorby skupiny, jde o monotematické album na biblické texty, mající charakter rockové opery, i když jiného druhu než Jesus Christ Superstar.

Až na následujícím albu Co znamená vésti koně dovedli Plastici své pojetí k dokonalosti, když spojili rockové postupy s prvky církevní hudby, ale drželi se formátu jednotlivých skladeb. Po odchodu saxofonisty Vratislava Brabence se skupina na deskách Hovězí porážka a zejména Půlnoční myš vrátila k písňové formě.

Koně jsou druhou deskou Plastiků, která se dočkala symfonické verze. První byly v roce 2004 právě Pašije, které kapela odehrála v doprovodu orchestru Agon, jenž se věnoval soudobé hudbě. S Agonem natočili Plastici i klímovské album Obešel já polí pět, které znovu zpracovává skladby z koncertu Jak bude po smrti.

Filharmonii Brno bude dirigovat Marko Ivanovič, aranžmá a rozepsání do partitur provedl Michal Nejtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám