Hlavní obsah

Zemřel Harold Ramis z Krotitelů duchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago
Aktualizováno

Ve věku 69 let zemřel v pondělí v USA herec, scénárista, režisér a producent Harold Ramis, oznámil v pondělí server deníku Chicago Tribune. Ramis, jedna z postav slavného snímku Krotitelé duchů, zemřel ve svém domě v rodinném kruhu.

Trailer k filmu Ghostbusters

 
Článek

Příčinou úmrtí byla žilní trombóza. Údajně jí začal trpět v roce 2010 a musel se dokonce znovu učit chodit. Po zlepšení se potíže v následujícím roce vrátily.

Ramis vyrostl v Chicagu, vystudoval Washingtonovy univerzity v St.Louis, kde získal i doktorát. Od poloviny 70. let účinkoval v televizi jako jevištní bavič a autor. Postupně se propracoval  až k filmu.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z filmu Krotitelé duchů z roku 1984. Zleva Bill Murray, Dan Aykroyd a Harold Ramis

Většinou ztvárňoval menší role komediální role. Diváci si ho pamatují jako Dr. Egona Spenglera ze série fantasy komedií Krotitelé duchů, k níž napsal scénáře.  Spíše se ale uplatnil jako scenárista a režisér.

Velkým úspěch měla jeho komedie s Chevy Chasem Bláznivá dovolená. Ohromný úspěch zaznamenal další snímek Na Hromnice o den více s Billem Murrayem v hlavní roli. Za toto dílo získal cenu BAFTA za nejlepší originální scénář.

Z dalších děl je to například sci-fi komedie Jako vejce vejci, nebo krimi-komedie s Robertem de Nirem a Billy Crystalem Přeber si to.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám