Hlavní obsah

Ennio Morricone opět okouzlil své věrné

Právo, Vladimír Říha

Po třech letech se vrátil do Prahy v současnosti nejslavnější autor filmové hudby Ennio Morricone. Dvanácti tisícům příznivců, kteří zaplnili v neděli večer O2 Arénu, připravil skvělý zážitek. Letošní pražský koncert byl součástí turné, na němž slaví padesát let své práce pro film.

Foto: Právo- Jan Handrejch

Ennio Morricone diváky v Praze nadchl.

Článek

Autor a dirigent si na ně pozval Modern Art Orchestra s Kodályho sborem z Maďarska. Orchestr byl posílen jeho šesti stálými italskými spolupracovníky a sopranistkou Susannou Rigacci, která zpívala úctyhodnou vokalízou známé party z Leoneho westernů.

V úvodu byl promítnut dokument o Morriconeovi, v němž prozradil své názory na filmovou i experimentální hudbu, z níž ve filmu zaznělo hodně ukázek. Pak již řídil dvouhodinový program, což v jeho pětaosmdesáti letech je samo o sobě hodno uznání.

Foto: Právo- Jan Handrejch

Ennio Morricone slavil v Praze 50 let své práce pro film.

Vybrané skladby rozdělil do čtyř tematických celků, z nichž nejvíce ohlasu se dostalo westernovým tématům ze snímků Sergia Leoneho. Kupodivu v nich vynechal emotivní místa se sólovou trubkou.

Vedle proslavených témat zařadil i několik méně známých melodií (Love Circle) a závěr patřil tématům z filmu Misie. Po nich si nadšené publikum vyžádalo tři přídavky, mezi nimiž se dostalo i na hymnické téma ze snímku Sacco a Vanzetti. Party Joan Baezové zpíval sbor.

Koncert měl mnoho znaků velké komerční akce včetně prodeje předražených upomínkových předmětů a programů. Obě plátna byla bohužel použita jen k názvům skladeb, ne k zabírání detailů orchestru, který se jinak v hale vizuálně ztrácel.

Lze naopak ocenit výbornou práci zvukařů a dokonalý zvuk orchestru i sól ve velkém prostoru. Velký Maestro přijel a silou emotivních melodií a zvukovými inovacemi opět okouzlil své věrné.

Ennio Morricone

O2 Arena, Praha, 9. února

Hodnocení 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám