Hlavní obsah

Tančící dům má svou první galerii

Právo, Stáňa Seďová

Tančící dům milovníkům moderního umění a architektury dosud nabízel jen budovu. Nový majitel tu však nechal vzniknout galerii, která vystavuje v 5 patrech díla mladých dynamických umělců.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Galerie vystavuje mladé umělce.

Článek

Je libo obří zarámované hlavy prezidentských kandidátů, mezi nimiž stojí Pražský hrad? Nebo ukradené billboardy, na něž umělec střílí barvy ze speciálně upravené zbraně? Postavičky a autíčka, které z vitríny jako by ožily a přeskočily do scenérie na vystavených fotografiích? Či tematické hudební portréty, pod nimiž jsou připravené MP3 a sluchátka pro ucelený dojem z díla?

To vše najdou návštěvníci v nově vzniklé galerii Pop up gallery v Tančícím domě. Otevřeno je každý den od 11 do 19 hodin a pět pater si mohou návštěvníci prohlédnout po zaplacení 90 korun, studenti a senioři za 45 korun a děti do šesti let zdarma.

Progresivní umění

Nová galerie je zatím ve zkušebním projektu, pokud se budou díla mladých českých umělců těšit pozornosti návštěvníků, výjimečný prostor Tančícího domu se otevře pro podobné účely natrvalo. ”Mým dlouhodobým cílem je podporovat mladé české umělce. Bylo proto samozřejmým krokem, že část prostoru v Tančícím domě poskytneme právě jim. Přál bych si, aby se Tančící dům stal v budoucnosti místem, kde bude veřejnost obdivovat progresivní české umění a nové trendy v oblasti designu,“ vysvětlil nový účel Tančícího domu jeho majitel Václav Skala. Ten koupil moderní budovu na Rašínově nábřeží na konci minulého roku od dosavadního majitele CBRE Global Investors za 360 miliónů korun.

Celé první patro patří autorské výstavě Show by Dereck Hard, který zde vystavuje 12 fotografií. V rohu jsou pak k vidění i ke koupi skleněné výrobky od Tadeáše Podrackého. V druhém patře vystavuje další český umělec, jehož identita je skryta pod jménem Epos 257. Ten celé patro zaplnil svými malířskými díly nevídaných rozměrů.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Obří hlavy prezidentských kandidátů

„Sbírá zanedbané a použité billboardy, které pak řeže a buď rámuje, jak je tomu v případě dvou prezidentských kandidátů vystavených vedle sebe s oknem uprostřed, kterým je přímo vidět Pražský hrad. Nebo na ně střílí barvu ze zbraně připomínající velkou paintballovou pistoli. Do ní si sám míchá kapsle s barvou na velkém železném kole, které si též sestrojil sám. Jeho díla se až na jedno všechna prodala. Slaví velký úspěch, i když jeho pravou identitu ani my neznáme,“ řekla Právu Silvia Tesárová, ředitelka galerie Art Salon S, která prostory nové galerie využívá.

V nejvyšším patře v restauraci Celeste jsou k vidění ještě tři skleněná díla Rudolfa Burdy. V přízemí Tančícího domu jsou kromě minikavárny i tři obchůdky s oblečením, keramikou a sklem mladých českých designérů. V suterénu návštěvníci najdou výstavu modelů Tančícího domu od Vlada Miluniče, Franka O. Gehryho a obrazy od Michaila Ščigola, společně se snímkem o historii Tančícího domu, která je promítána v místním minikině.

Reklama

Výběr článků

Načítám