Hlavní obsah

Porotu Febiofestu povede Pištěk

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čestným předsedou poroty 21. ročníku MFF Praha - Febiofest bude slavný kostýmní výtvarník a malíř Theodor Pištěk, oznámili pořadatelé. Potvrdili také účast Kati Outinenové, proslulé Kaurismäkiho herečky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Theodor Pištěk

Článek

Theodor Pištěk je znám hlavně spoluprací s Milošem Formanem (obdržel Oscara za kostýmy k filmu Amadeus), dále má oscarovou nominaci za Valmonta a je držitelem Českého lva za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu. Pracoval na filmech jako Marketa Lazarová, Tři oříšky pro Popelku nebo Upír z Feratu a navrhl uniformy pražské Hradní stráže.

„Porota Febiofestu už má svoji tradici a nezastupitelný význam, protože často napravuje některé diskutabilní výroky profesionálních kritiků. Být předsedou takové poroty je pro mne dobrodružství, na které se těším. Třicet tři porotců je reprezentativní sbor posuzovatelů a jejich verdikt pomůže divákům v orientaci ve filmové produkci. Za to jim patří uznání,“ řekl Theodor Pištěk, který udělí Grand Prix vítězi na závěrečném večeru Febiofestu 28. března 2014.

Do poroty Febiofestu se může přihlásit jakýkoli filmový fanda, stačí se zaregistrovat na stránkách www.febiofest.cz/porota.

Finská herečka Kati Outinenová v Praze představí novinku Láska, soudruhu!. Můžete ji znát z mnoha filmů Akiho Kaurismäkiho (Hamlet podniká, Děvče ze sirkárny, Drž si šátek, Tatjano!). V Česku natočila film Klauni a za svůj herecký výkon byla nominována na Českého lva.

Reklama

Výběr článků

Načítám