Hlavní obsah

Tim Burton ukáže Praze svou další tvář

Právo, Alžběta Jechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tim Burton je jedním z nejznámějších filmových režisérů a scenáristů současnosti. Kalifornský rodák se za svou více než třicetiletou dráhu stačil podepsat pod takové trháky, jako jsou Batman, Střihoruký Edward, Ed Wood nebo Ukradené Vánoce. Tyto snímky se staly klasikou a svět kinematografie by bez nich byl o poznání chudší. Nevnímejme ale Burtona pouze jako režiséra. Svými výtvory dalece zasahuje i do jiných odvětví.

Foto: ČTK

Filmový režisér Tim Burton zahájí výstavu.

Článek

Že se umí s grácií zhostit pera, jsme se mohli přesvědčit v jeho sbírce básní Ústřičkova smutná smrt. I když její první překlad do češtiny tehdy nedopadl slavně, stala se svým výrazně špatným zpracováním legendou. Byla vyprodána, ale kvůli její bizarnosti k dotisku, díky bohu, nedošlo.

Druhý překlad Richarda Podaného o pár let později dopadl o poznání lépe a vzniklo tak hravé, dechberoucí dílko, působící stejně jako Burtonův originál.

Praha zanedlouho pozná Tima Burtona také jako výtvarníka, a to velmi schopného. Od 28. března do 3. srpna bude pod záštitou Galerie hlavního města Prahy k vidění retrospektivní výstava jeho výtvarné tvorby. V prostorách domu U Kamenného zvonu se návštěvníci budou moci těšit nejen na filmové připomínky, například v podobě kostýmů a storyboardů, ale také na spoustu soch, obrazů, skic, fotografií a grafik. Obdobná výstava se konala v newyorském Muzeu moderního umění v roce 2009, kde ji za pět měsíců navštívilo na 800 tisíc lidí, a stala se tak třetí nejnavštěvovanější v celé historii muzea.

Na své si přijdou nejen skalní fanoušci, ale v podstatě každý, kdo má chuť nechat se strhnout atmosférou někdy bezmála až psychedelických světů vytvořených z čisté fantazie umělcovy mysli.

Dalšími lákadly, která mimořádná akce nabízí, jsou například relaxační zóna nebo videoprojekce filmů z Burtonovy dílny. Třešničkou na tomto halucinogenním dortu bude samotná vernisáž. Výstavu totiž zahájí Tim Burton osobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám