Hlavní obsah

RECENZE: Murakamiho výlet do fantazie

Právo, František Cinger

Jako jistou prémii věrným čtenářům edice Světová knihovna i japonského prozaika Harukiho Murakamiho nabídlo nakladatelství Odeon jeho rozsáhlejší povídku Spánek. Jde o příběh mladé ženy, která svou nespavost „léčí“ čtením Tolstého románu Anna Karenina.

Foto: nakladatelství Odeon

Haruki Murakami: Spánek

Článek

Je to sonda do psychologie člověka, který se ocitá pomalu v jiném než reálném světě. Prostě se jednoho dne probudí (nebo naopak neprobudí?) a zjistí, že svůj výkřik úzkosti slyší jen ona sama. Její duší otřásá obava, jejíž zvukový efekt nikdo neslyší. A tak zjišťuje, jak se s takovou situací vyrovnat. K nalezení rovnováhy jí má pomoci výlet do světa spisovatelovy fantazie.

I když hrdinka Murakamiho prózy četla Annu Kareninu třikrát po sobě, pokaždé v ní nalezla cosi nového, něco, co jí při předcházejícím čtení zůstalo ukryto.

Nevelký svazek nabízí vše, čím Murakami oplývá. Postupné, široce rozkročené vyprávění, sondu do rodinného života, kdy si hrdinka uvědomuje, že ji manžel kdysi před nátlakem své matky nedokázal ochránit. Je v něm také varování před kriminálním násilím, vědomí tělesnosti a potřeba sexu jako součásti života.

Pro milovníky populárního Japonce, který mimo jiné také přeložil rodákům desítky próz americké literatury od Trumana Capoteho po Johna Irvinga, jde o střípek z roku 1989, který nabídl rok poté v souboru TV pipuru neboli TV people. Kdo aktuálně obdivuje jeho knihy 1Q84 s rozsáhlými výlety do „jiného“ světa, může sledovat autorovy pokusy, které mířily tím směrem.

Haruki Murakami: Spánek
Odeon, přeložil Tomáš Jurkovič, 80 stran, 249 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám