Hlavní obsah

Zemřela Hitchcockova herečka Joan Fontaineová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Americká herečka Joan Fontaineová, kterou proslavil především Alfred Hitchcock, zemřela v neděli ve svém kalifornském domě v Carmelu ve věku 96 let. S odvoláním na hollywoodské zdroje to v pondělí uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Joan Fontainová v dobách své největší slávyVideo: Reuters

 
Článek

Fontaineová debutovala na stříbrném plátně v roce 1935. Hrávala především v komerčních komediích, jako byly A Million to One nebo Quality Street, kde se objevila po boku Katherine Hepburnové, než její talent objevil Alfred Hitchcock, který ji v roce 1940 obsadil do hlavní role svého thrilleru Mrtvá a živá, natočeného podle stejnojmenného románu Daphne Du Maurierové. Za hlavní roli v dalším jeho thrilleru, Podezření, získala o dva roky později Oscara.

Na Oscara byla nominována už za roli v Mrtvé a živé a pak za roli v melodramatu The Constant Nymph (1943).

Foto: Profimedia.cz

Joan Fontainová v Podezření

Natáčení s Hitchcockem nastartovalo její kariéru, takže se objevila ve filmu Jane Eyre režiséra Roberta Stevensona po boku Orsona Wellese a v Dopisu neznámé ženy. Zahrála si i ve snímku Ivanhoe a v několika komediích, ale během padesátých a šedesátých let se postupně soustředila více na práci pro televizi. Posledním filmem byly Čarodějky z roku 1966. Na televizní obrazovce se objevovala až do roku 1994.

Foto: Profimedia.cz

Joan Fontainová s Cary Grantem v Podezření

Byla nejen uznávanou herečkou, ale uměla také pilotovat letadlo a balóny a byla skvělou hráčkou golfu, kuchařkou a dekoratérkou interiérů.

O přízeň filmových diváků soupeřila se svou o rok starší sestrou Olivií De Havillandovou, držitelkou dvou Oscarů, která excelovala zejména ve filmové sáze Jih proti Severu (1939). Měla s ní velmi napjaté vztahy a navzájem si dělaly naschvály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám