Hlavní obsah

Berlinale zahájí Grandhotel plný hvězd

Právo, Věra Míšková

Celý zástup zářivých hvězd zdobí film Grandhotel Budapešť amerického režiséra Wese Andersona, který 6. února zahájí v německé metropoli 64. Mezinárodní filmový festival zvaný Berlinale.

Foto: Cinemart

Matt Damon a George Clooney jako Památkáři budou na Berlinale.

Článek

Ozdobou slavnostního večera mohou díky tomu být Saoirse Ronanová, Ralph Fiennes, Jude Law, Edward Norton, Bill Murray, Owen Wilson, Léa Seydouxová, Adrien Brody, Tilda Swintonová, Harvey Keitel či Mathieu Amalric. Ti všichni a ještě další tvoří obsazení filmu o legendárním portýrovi jednoho z nejluxusnějších evropských hotelů v meziválečném období a mladíkovi, který se stal jeho chráněncem.

Natáčelo se v Evropě a jak je vidět, také pro obsazení sáhl Anderson kromě USA také do Velké Británie, Francie, Německa i Rakouska, takže film je z mnoha důvodů pro zahájení Berlinale ideální. Jestli bude také dobrý, uvidíme.

Ředitel festivalu Dieter Kosslick slibuje originalitu, o níž ostatně dost napovídá už režisérova předchozí tvorba jako Život pod vodou, Fantastický pan Lišák nebo Až vyjde měsíc. „S Wessovým nezaměnitelným kouzlem to bude velkolepý výkop,“ pochvaluje si Kosslick.

A hned má důvod k další radosti: svou režijní i hereckou novinku Památkáři uvede v Berlíně George Clooney. Jeho historický film vypráví o lovcích pokladů, vojenské jednotce, jejímž úkolem bylo najít, zachránit a vrátit evropské umělecké poklady, které naloupili nacisté: od děl Michelangela a Da Vinciho až po van Eycka a Vermeera.

Také v tomto případě se může festival těšit na hvězdnou návštěvu – ve filmu s Clooneym hrají Matt Damon, Cate Blanchettová, Bill Murray i Jean Dujardin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám