Hlavní obsah

RECENZE: Psychopat a Sebemilenec

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká televize uvede 15. prosince na ČT1 drama Sebemilenec podle předlohy Simony Monyové. Film o patologicky vášnivém vztahu starší ženy a násilníka natočil režisér Filip Renč.

Foto: Jef Kratochvil/ČT

Z filmu Sebemilenec

Článek

Stárnoucí majitelka psího hotelu vede celkem příjemný jednoduchý život. Kamarádky jí zařídí oslavu narozenin a doporučí seznámit se s někým novým, ona to rezolutně odmítá, ale po delší době neodolá a zavolá na číslo neznámého Oty.

Ota působí zezačátku relativně sympaticky, okamžitě zorganizuje výlet na chatu k bratrovi a je až podezřele nadšený z nové známosti. Spřádá velké plány, ale jakmile se nastěhuje k ní domů, zjistí se, že není dobrák, za jakého se vydává. Milá povaha se mění, a navíc pravděpodobně vězí v nemalých dluzích.

Příběh i přes jistou předvídatelnost nabízí zajímavé téma a nenudí. Ota se pomalu odhaluje jako pravděpodobný psychopat a žena to odmítá vidět. Evidentní nesrovnalosti ze začátku přehlíží a její kamarádky ji nepoznávají. Jaromír Dulava si zahrál odporného násilníka a manipulátora s chutí, Simona Stašová je v roli hlavní hrdinky občas mírně křečovitá. Thrillery nikdy nebyly silnou stránkou českých filmařů, Sebemilenec ovšem vedle nepovedených Záblesků chladné neděle apod. vypadá jako slušný film, který v televizi neurazí.

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Výběr článků

Načítám