Hlavní obsah

Obraz Normana Rockwella se prodal za rekordních 46 miliónů dolarů

Za rekordní cenu 46 miliónů dolarů (929 miliónů Kč) se ve středu v New Yorku prodal obraz amerického malíře Normana Rockwella nazvaný Saying Grace (Modlitba před jídlem) z roku 1951. Aukční síň Sotheby’s uvedla, že to je nejvyšší cena v dražbě nejen za Rockwellovo dílo, ale za obraz od amerického malíře vůbec.

Foto: ČTK/AP

Obraz Saying Grace od Normana Rockwella

Článek

Odhadní cena za Rockwellův obraz byla přitom 15 až 20 miliónů dolarů. Dosavadní rekord za tohoto malíře byl 15 miliónů dolarů, za něž se v roce 2006 vydražil Rockwellův obraz Breaking Home Ties. Dosud nejdražším americkým obrazem v dražbě byl Polo Crowd (Diváci pola) z roku 1910 od George Bellowse, který se v roce 1999 prodal za 27,7 miliónu dolarů.

Rockwell patří ve Spojených státech k nejoblíbenějším výtvarníkům díky svým idylickým ilustracím z amerického maloměsta. Od roku 1916 celkem 47 let působil jako ilustrátor časopisu Saturday Evening Post.

Olejomalba Saying Grace se objevila v reprodukci na titulní straně časopisu na Den díkůvzdání v roce 1951. Zachycuje babičku, jak se se dvěma vnuky modlí u stolu v přeplněné restauraci. Rockwell za obálku tehdy dostal zaplaceno 3500 dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám