Hlavní obsah

Marie Rottrová: Třeba mě nadcházející turné nastartuje

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvačka Marie Rottrová vydala minulý týden album Čas motýlů, na němž je dvacet jejích písniček s texty, které napsal Jaromír Nohavica. Dnes večer pak zahájí v pražské Lucerně sérii mimořádných vánočních koncertů, z nichž část svého honoráře věnuje Nadaci Agrofert.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Marie Rottrová má před sebou šest vánočních vystoupení, na nichž bude propagovat i své album s písněmi s texty Jaromíra Nohavici.

Článek

Které písničky s Nohavicovými texty zazní na vašem turné?

Určitě Lásko, voníš deštěm. Chtěla bych ale nacvičit i písničku Tak tohle je láska. Dýchá rodinnou pohodou a lidským teplem, je něžná a má v sobě předvánoční náladu. Je to nádherná písnička s nádherným textem.

Vrátila jste někdy Nohavicovi text k přepracování?

Nikdy. Bylo to však jistě dáno i tím, že autorem hudby byl většinou Jiří Urbánek, který byl velmi přísný skladatel. Jakmile text do písničky přesně neseděl, autorovi ho vrátil sám. Jeho přísným hodnocením procházely i Jarkovy texty, takže já pak už přišla ke stoprocentně hotovému dílu. Nevracela jsem mu ale ani texty, které napsal k převzatým písničkám. Líbily se mi. Byly v pořádku muzikantsky, protože Jarek má skvělé cítění, dobře se zpívaly a měly krásný jazyk.

Napsal pro vás šestadvacet textů, ale na albu Čas motýlů je jich dvacet. Co je s těmi zbývajícími šesti?

Nevešly se z prostorových důvodů. Písničky s jeho texty jsem ale všechny nahrála, jsou v archivu ostravského rozhlasu.

V minulosti jste ohlásila odchod z hudební scény, nicméně nyní se vracíte na sérii vánočních koncertů. Ta vystoupení mají charitativní podtext. Je to hlavní důvod, proč je absolvujete?

Je to jeden z důvodů. Dalším je, že se mi po vystupování stýskalo, a také, že vychází cédéčko Čas motýlů a já bych ráda podpořila jeho prodej.

Původně jsem měla v plánu odehrát letos jeden vánoční koncert v Praze. Pak se ale přihlásila Nadace Agrofert s nabídkou, zda bych s ní příští rok nespolupracovala, respektive zda bych se nechtěla stát tváří její kampaně, která se bude věnovat především seniorům.

Jelikož nic takového ve svém portfoliu ještě nemám, byť podporuju několik organizací, tak jsem s tím souhlasila. Domluvili jsme se, že naši spolupráci zahájíme sérií vánočních koncertů. Část svého honoráře z nich předám na konto nadace.

Budete v příštím roce v rámci spolupráce s nadací ještě koncertovat?

Nic takového zatím neplánuju. Pokud se domluvíme na něčem menším, tak to samozřejmě udělám. Měla bych se také zúčastnit několika besed v domovech důchodců.

Nestýská se vám po koncertní nebo nahrávací činnosti?

Trochu ano. Půl roku už proto přemýšlím o tom, že bych se probrala některými staršími texty, které mám k dispozici a nejsou dosud zhudebněny, anebo bych požádala některé textaře o nové. Ráda bych si také sedla ke klavíru a sama se pokusila něco složit, protože mi to trochu schází.

Mimořádné vánoční koncerty

2. 12. Praha

3. 12. Brno

5. 12. Ostrava

11. 12. Bratislava

15. 12. České Budějovice

16. 12. Olomouc

Zatím je to ale jen ve stadiu úvahy. Nic konkrétního v tom nedělám. Ale třeba mě nastartuje nadcházející turné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám