Hlavní obsah

RECENZE: Pitt ani Fassbender nezachrání užvaněného Konzultanta

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzultant Ridleyho Scotta se v jeho pestré filmografii (Vetřelec, Blade Runner, Černý jestřáb sestřelen) zařadí poměrně nízko. Snímek trpí absencí pořádného scenáristického nápadu i zkratkovitostí.

Foto: CinemArt

Michael Fassbender

Článek

Scott natočil příběh nenasytného advokáta (Michael Fassbender), který se díky známosti s kšeftařem a majitelem nočního klubu Reinerem (Javier Bardem) dostane do kontaktu s narkomafií. Namyšlený frajírek v obleku nechápe, že drogy mohou znamenat rychlé peníze, ale také rychlou smrt.

Jeho snoubenka (Penelope Cruzová) vůbec netuší, do čeho se zamotali, zato Rainerova cynická přítelkyně (Cameron Diazová) se podle všeho vyzná v podsvětí lépe než kdokoliv jiný. A zatím se stahuje smyčka i kolem zprostředkovatele obchodu Westraye (Brad Pitt).

Foto: CinemArt

Cameron a Penelope

Jména režiséra a herců naznačují, že by mohlo jít o něco více než průměrnou krimi. Bardem má zase jednou pěkně propracovanou úchylnou image, Penelope je sexy, ani Pitt nehraje špatně. Jenže scénář je slabší.

Nejvýraznějším rysem filmu zůstává snaha šokovat, mnohdy marná. Scott nás nutí dívat se na uříznutou hlavu v motocyklové helmě, mrtvolu plovoucí ve fekálním voze a bizarní sex s překvapivě ošklivou, zestárlou Cameron. Pozoruhodné, jak může být někdy bizarní sex nudný.

Dalším rysem je částečná nesrozumitelnost. Poměrně bohatý a už ne úplně mladý advokát riskuje život kvůli jednorázovému kšeftíku. Mafiánů je tolik, že skoro nevíme, kdo je kdo, a k tomu se ještě přidává nesnesitelná žvanivost různých postav a postaviček. Dlouhé pseudofilozofické a metaforické žvanění se do krimi thrilleru vůbec nehodí a doslova nutí dívat se na mobil, kolik minut zbývá do konce.

Celkové honocení: 55%

Reklama

Výběr článků

Načítám