Hlavní obsah

RECENZE: Bod pro České století

Právo, Eva Zajíčková

Televizní cyklus České století včera předvedl svůj zatím nejpovedenější film: Kulku pro Heydricha s Ivanem Trojanem v roli plukovníka Františka Moravce.

Foto: ČT1

Z cyklu České století: Kulka pro Heydricha

Článek

Byl to právě šéf vojenských zpravodajců, kdo měl za druhé světové války k prezidentu Edvardu Benešovi nejblíž a zásadně se podílel na rozhodnutí „Londýna“ spáchat atentát na Heydricha. Žádný div, že se v kapitole věnované vztahu západního a domácího odboje stal zrovna on Benešovým nejzajímavějším spoluhráčem.

Plukovník Moravec je v tuto chvíli dokonce nejzdařilejší postavou Českého století: nejlíp napsanou, nejlíp zahranou. Stejně jako předešlým dvěma dílům se sice i třetímu dají vyčítat časté fráze a neobratnost až topornost mnoha scén, ale to vše se ztrácí ve chvílích, kdy se před kamerou objeví Trojan, který získal rovnocenného partnera v Michalovi Dlouhém.

Kulka pro Heydricha však nemá jen vynikajícího herce, ale i to podstatné, co České století scenáristy Pavla Kosatíka zatím postrádalo: promyšlenější stavbu, zřetelnější a jistější dramatickou linku a v Moravcovi konečně i silnou, dostatečně ujasněnou postavu.

To se bohužel nedá říct o Benešovi, který poprvé vystoupil do popředí už před týdnem. Jeho introvertní komplikovanost provázená vysokou sebekontrolou, která vyznívá spíš jen strnule, zahrnuje i poněkud bizarní projevy: jevištně sošné mlčení, klackovité gesto, dětinskou trucovitost. Společně s unyle pronášenými politickými prohlášeními to stále nedává smysl.

Ale když v těch nejdůležitějších scénách, které film táhnou, strhne pozornost diváků Ivan Trojan a zároveň je přestanou drtit knižní promluvy, hned se na to všechno líp dívá.

K slibné proměně něco málo – možná i mylně – napovídají závěrečné titulky, kde se objevilo jméno dramaturga Jana Lekeše.

S režisérem Českého století spolupracoval už na jeho celovečerním filmu Rodina je základ státu, který se stal vítězem Cen české filmové kritiky.

A v letošní produkci veřejnoprávní televize je uveden u několika filmů z cyklu Nevinné lži. Jaká náhoda – zrovna u těch povedenějších.

Kulka pro Heydricha (České století)
ČT 1, 11. 11. 2013, 20 hod., režie: Robert Sedláček, hrají: Martin Finger, Ivan Trojan, Michal Dlouhý a další.

Celkové hodnocení 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám