Hlavní obsah

Kocáb: Aftershocks jsou stylově naprosto odlišní od Výběru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým projektem Aftershocks se přihlásil frontman Pražského výběru Michael Kocáb. Spolupracuje v něm s australským kytaristou Glennem Proudfootem, bubeníkem Virgilem Donatim a basákem Billym Sheehanem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michael Kocáb

Článek

Podle prvních ukázek se to jeví hodně metalově. To byl váš záměr?

No ježišmarja, omylem metal udělat nejde, to bylo schválně. Jsou tam i pecky méně metalové, ale moje osobní inklinace k tvrdé hudbě je čím dál větší.

Vyjadřuje to snad naštvanost na dnešní společnost?

Ne, to je muzikantské, je to hudební tendence. Glenn k tomu také směřuje a objevuje se to i v mé tvorbě předcházející, tady je to kondenzovanější.

Budou všechny písničky anglicky? Proč?

Všechno anglicky. Protože je to mezinárodní projekt, z Čechů jsem tam jen já, pak jsou tam dva Australani a jeden Američan. Autorem textů je Glenn.

Foto: 2media

Obal alba nového Kocábova projektu Aftershocks

Budete chtít koncertovat v Austrálii?

Já upřednostňuju před vystupováním udělání ještě jedné desky. Chtěl bych využít toho obsazení a možnosti hrát se skvělými muzikanty. Nemám zájem tolik koncertovat, protože vím, že nás to zpomalí. Ale když se ukáže příležitost, nějaké pozvání, tak to samozřejmě dohromady dáme.

Proudfoot: Album musí chvíli kolovat, ale kdyby to oslovila třeba Japonsko, klidně pojedu do Japonska. A slovo metal je podivné, protože v různých částech světa to znamená něco jiného. V Austrálii je metal spíše chápán jako trash metal nebo hard core. Pořád se to mění. V 60. letech byli heavy metal i Cream a dnes tomu říkají blues. Ta deska je spíše heavy industrial rock.

O čem písničky jsou?

Vidím tam, a je to taky u Klaudy Kryšpína, který byl v Austrálii delší dobu, takovou vzpouru proti finančně zbraňové americké organizaci, já to tak necítím, já to mám spíše proti Rusům, ale oni to maji namířené na tyhle bratrstva, která nám kradou tu nadhodnotu.

Proudfoot: Každá je o něčem jiném. Některé o vzahu k Zemi, některé politické, o vládě, některé více osobní.

Co vás vedlo k novému projektu, když Výběr funguje?

To nemá s Výběrem nic společného, je to hudba, kterou by Výběr nikdy nemohl zahrát. Když vezmete tu čtyřku muzikantů! Já si na koncertě půjdu sednout do první řady a budu koukat s otevřenou hubou. To jsou neuvěřitelně komplikované věci, který by bez těchto muzikantů nemohly vzniknout. Je to stylově naprosto odlišná hudba od Výběru, není to sranda, je to vážný rock, není tam nadsázka. Já jsem to tam cpal a oni to nechtěli.

Turné zatím neplánujete?

Možná jo, ale netlačíme na pilu. Uvidíme, jaké se objeví šance. Mohli bychom objíždět i Českou republiku, když budeme mít českého basistu a bubeníka. Schoenfelt by se nabízel, ten je dobrý, a bubeníci jsou tady dneska taky dobří.

Co chystá Výběr?

Výběr v roce 2014 nebude hrát, maximálně udělá nové album.

To už je reálné, nebo jen nápad?

Ne, to je jen plán. Jednou jsme takhle plánovali desku patnáct let. Doufám, že to bude rychleji. A otevírá se i možnost přezpívat tohle album do češtiny, ale je to dost práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám