Hlavní obsah

Klubová noc završí osmnácté narozeniny Strun podzimu

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. listopadu se hudební festival Struny podzimu přesune z koncertních sálů do pražského klubu Roxy/NoD, kde klubovou nocí Spotlight oslaví závěr osmnáctého ročníku.

Foto: archív Struny podzimu

Andreya Triana bude hlavní hvězdou.

Článek

Možná právě symbolické výročí inspirovalo pořadatele k tomu, že na tradiční afterparty pozvali samé mladé, přesto již velmi úspěšné hudebníky. Návštěvníky pořadatelé lákají především na britskou urbansoulovou zpěvačku Andreyu Trianu a energické jazzové trio Gogo Penguin z Manchesteru. Třetí hvězdou večera bude česko-britská elektro-jazzová formace Profound Bass v čele s mladým jazzovým talentem Ianem Mikyskou.

Andreya Triana vydala v roce 2010 debutové album Lost Where I Belong. Kromě toho svým sametovým hlasem v minulosti přispěla na desky několika umělců. Zásadní pro ni byla spolupráce se slavným baskytaristou a lídrem projektu Bonobo Simonem Greenem, který ji přivedl k labelu Ninja Tune. Během společných turné slaví úspěch u příznivců, letos mimo jiné i na Colours of Ostrava, kde už dříve vystupovala i sólově.

GoGo Penguin se zdají být předurčeni k velkým věcem,” napsal o mladých jazzových muzikantech recenzent BBC a vychválil jejich debutové album Fanfares, které vyšlo v listopadu loňského roku. Pianista Chris Illingworth, kontrabasista Nick Blacka a bubeník Rob Turner se hlásí k nejrozmanitějším vlivům, inspiruje je prý třeba Brian Eno, Šostakovič, skupina Massive Attack, nebo Claude Debussy.

Mladý kytarista a skladatel Ian Mikyska, na klubové noci představí svou elektro-jazzovou formaci Profound Bass, inspirovanou tanečními styly s Martinem Konvičkou za klávesami, kontrabasistou Martinem Černým a britským bubeníkem Pharoah S. Russellem.

Trojici interpretů doplní tuzemští dýdžejové z uskupení Beats.PM a Josef Sedloň.

Tito umělci zakončí ročník Strum podzimu, na kterém zářila například kanadská pěvkyně Barbara Hanniganová, písničkář Rufus Wainwright, brazilský zpěvák Vinicius Cantuária nebo Wayne Shorter Quartet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám