Hlavní obsah

Jeremy Loops: Hudba by měla být radostným únikem

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na festivalu Nouvelle Prague, který se uskuteční v areálu pivovaru Staropramen v Praze 1. a 2. listopadu a představí několik hudebních nadějí ze zámoří, vystoupí i Jeremy Loops. Muzikant z Jihoafrické republiky se pohybuje na hudebních hranicích a jeho živé vystoupení nepostrádá strhující energii ani humor.

Foto: archív J. Loopse

Jeremy Loops přijede do Prahy poprvé.

Článek

Jak byste charakterizoval svůj přístup k hudbě?

Snažím se o maximum svobody. Mám štěstí, že jsem neprošel formální výukou, takže je pro mě vytváření hudby časem na hru a řešení problémů. Když mám v ruce kytaru, obvykle něco velmi rychle vznikne. Když ne, tak buď nechám ten nápad plavat, nebo to beru jako problém, který musím vyřešit.

O čem jsou vaše písně?

O životě, lásce, následování snů, o cestování a o tom, jak se člověk stává celistvou, spokojenou osobností. Mám pocit, že dnes jsou kritikou ceněny spíš ponuré texty. Ve světě je ale už dost špatné energie, hudba by podle mě měla být spíš radostným únikem. Snažím se psát texty o šťastném a naplněném životě v obtížném světě.

Jste sociálně angažovaný umělec?

Řekl bych, že ano.

V jakém smyslu?

Založil jsem společnost Greenpop. Pěstujeme stromy v málo zelených oblastech v Jihoafrické republice a Zambii. Všichni vědí, že z environmentálního hlediska je sázení stromů skvělé, ale sociální benefity, které z toho vzejdou, jsou minimálně stejně dobré, ne-li lepší. Je to přirozená aplikace teorie rozbitého okna v praxi.

Nejsem si jist, kolik toho u vás lidé vědí o situaci v Jihoafrické republice. Lidé jsou tu stále ještě velmi rozdělení. Snažím se ze všech sil dělat hudbu, která spojí ty, kteří by se jinak nikdy nepotkali. Bohaté, chudé, staré, mladé, napříč třídními rozdíly a rasami.

Do České republiky přijíždíte na showcaseový hudební festival Nouvelle Prague spojený s konferencí o hudbě. Co je pro současné muzikanty největší výzvou?

Je jich mnoho, ale všechny lze zdolat. Dnes je možnost produkovat hudbu lehce dostupná, proto se o to snaží hodně lidí. Pro posluchače je pak obtížnější oddělit dobré od špatného. Moje největší osobní výzva spočívá v tom, že žiju v Jihoafrické republice a kvůli tomu je pro mě velmi drahé a neekologické cestovat do jiných částí světa. Vyjít s penězi, mít díky tomu možnost šířit ve světě svou hudbu a spojit se s lidmi na různých místech planety, to je pro mě ta hlavní výzva.

To souvisí i s jedním z témat konference, kterým je udržitelnost hudebních akcí. Zajímá vás to téma?

Rozhodně. Environmentální dopad hudebních akcí, obzvlášť festivalů, je děsivý, a musíme hledat cesty, jak ho zmírnit.

Jak se vy osobně snažíte zmírnit environmentální dopady vašich hudebních aktivit?

Pokud je to možné, cestujeme s minimem vybavení a preferujeme cestovní prostředky, které méně zatěžují prostředí. Všichni jíme eticky, což znamená, že se snažíme vyhnout jídlu, které bylo vyprodukováno neudržitelným způsobem. V podstatě se stále učíme a snažíme se najít způsoby, jak snížit svou ekologickou stopu. Nejme v tom dokonalí, ale aktivně o tom přemýšlíme.

Mluvíte v množném čísle. Koho tedy uvidí české publikum na pódiu s Jeremym Loopsem?

Pokaždé se mnou vystupuje raper Motheo Moleko, frontman kapely Momentss, a saxofonista Jamie Faull. Oba se mnou budou i v Praze, ale ne po celou dobu vystoupení.

Byl jste už někdy v České republice?

Ne, tohle bude poprvé, neuvěřitelně se těším. Všichni moji známí, kteří tam byli, říkají, že obzvlášť Praha je jedno z nejkrásnějších měst na světě. Nemůžu se dočkat, až ji uvidím.

Reklama

Výběr článků

Načítám