Hlavní obsah

Hlavní cenu Czech Press Photo dostal snímek Ratha hledícího okénkem výtahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2013 dostal reportér České tiskové kanceláře (ČTK) Michal Kamaryt za snímek bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha obžalovaného z korupce. Fotograf zachytil politika jedoucího výtahem v soudní budově, jak hledí do objektivu přes úzké okénko výtahové šachty. Výsledky prestižní fotožurnalistické soutěže v úterý oznámili pořadatelé.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2013 dostal 22. října reportér ČTK Michal Kamaryt za snímek bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha obžalovaného z korupce.

Článek

Podle poroty fotografie symbolizuje neutěšenost nálady v zemi a upozorňuje na rozsah i vážnost korupčních problémů v České republice.

V 19. ročníku se vedle Rathovy kauzy objevovaly snímky z přímé volby prezidenta, aféra bývalého premiéra Petra Nečase, výbuch v pražské Divadelní ulici nebo červnové povodně.

"Jednoduchá, silně působivá kompozice snímku obsahuje hned několik jemných, ale zároveň silných myšlenkových podnětů,” zdůvodnila porota svůj výběr. Vedle hlavní ceny Křišťálové oko spojené s odměnou 120 000 korun získal Kamaryt se stejnou fotografií také první místo v kategorii Lidé, o nichž se mluví.

"Velmi si toho vážím, je to prestižní ocenění a vnímám ho i jako cenu pro agenturu. Fotografie nevznikla náhodou, kauze Davida Ratha se fotoreportéři i redaktoři věnují po celou dobu," řekl vítěz soutěže, který v úterý odjel na zahraniční reportáž. Připomněl, že možnosti fotit exhejtmana byly při soudních jednáních omezené, většinou byl obklopen justiční stráží a reportéři měli často podobné snímky. "Ten můj vznikl v době, kdy už na místě příliš fotografů nebylo. Čekal jsem, zda ho bude možné zabrat přes okno výtahu ... tak vznikla tahle fotografie," popsal okolnosti vzniku snímku.

Stejně jako hlavní cena je honorován Grant Prahy. Letos ho získává Eduard Erben z CPA na základě projektu, který mapuje sportující seniory ve věku 80 a více let. Soutěžních kategorií je osm, držitelé prvních cen získávají 25 000 korun. Mezi aktualitami vyhrál volný fotograf Jan Venhoda za snímek Protiromská shromáždění v ČR a Polsku. V kategorii Reportáž má první místo Milan Jaroš z Respektu za sérii snímků Istanbul, náměstí Taksim. Jaroš loni získal hlavní cenu Czech Press Phota za fotografii Rozloučení s Václavem Havlem.

Mezi sportovními snímky bodoval volný novinář Petr Wagenknecht za snímky z Jizerské 50. Druhé místo v téže kategorii získal reportér ČTK Roman Vondrouš se sérií Dostihová dramata, Pardubice a Kolesa. Vondrouš s fotografiemi z dostihového sportu letos vyhrál sportovní kategorii ve světové soutěži World Press Photo. V její národní obdobě dnes dostal také třetí cenu v kategorii Umění a zábava za sérii Nightclubs Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám