Hlavní obsah

Slovensko kvůli malému zájmu o hlasování ruší hudební ceny Slavík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělování hudebních cen Slavík na Slovensku po 15 letech končí. Organizátoři se rozhodli soutěž zrušit kvůli tomu, že v anketě o nejpopulárnější zpěváky a kapely v posledních letech hlasovalo stále méně Slováků.

Článek

„Důvodem je rok od roku klesající zájem veřejnosti o hlasování, které bylo smyslem a základem celé ankety o nejoblíbenější interprety slovenské populární hudby,“ řekla listu Nový čas Zuzana Čižmáriková z agentury Forza, která se na pořádání ankety podílela.

Letošnímu hlavnímu vítězi soutěže, skupině Desmod, stačil na obhajobu prvenství zisk pouze 8176 bodů. Vzhledem ke způsobu hlasování, kdy jednomu interpretovi mohli Slováci udělit až tři body, tak o vítězství Desmodu na pětimiliónovém Slovensku teoreticky mohly rozhodnout necelé tři tisícovky lidí. Například v roce 2000 legendární kapela Elán vyhrála Slavíka se ziskem přes 34 tisíc hlasů.

Podle Dary je to přežitek 

Zrušení ankety, obdoby českého Zlatého slavíka, hodnotí zpěváci rozdílně. „Je to velká škoda. Dostávaly tam prostor ukázat se i nové kapely,“ řekl listu zpěvák Desmodu Mário „Kuly“ Kollár. Podobně se vyjádřil i Peter Cmorik, vítěz posledního ročníku Slavíka v kategorii zpěvák.

„Když se zruší tyhle věci, tak zůstává jen internet. Domácí hudba se nemá kde propagovat, což je škoda pro celý národ,“ tvrdil.

Naopak zpěvačka Dara Rolins soudí, že soutěž je přežitkem. „Pamatuji si Slavíka, kdy ještě kvůli absenci techniky a internetu nebyla jiná cesta, jak projevit sympatie zpěvákovi,“ poznamenala.

Reklama

Výběr článků

Načítám