Hlavní obsah

Desátý Fresh Film Fest vyhlásil své vítěze: Hlavní cenu má francouzské drama Apači

Právo, Klára Kolářová

Nedělním slavnostním večerem skončil desátý ročník Fresh Film Festu. V hlavní soutěžní sekci Fresh Generation vyhlásila porota jako vítěze francouzské drama Apači o pěti korsických teenagerech, kteří se jednoho dne dostanou na párty do luxusní vily. Ze zábavného večírku se nakonec stane noc, na kterou nikdo z nich nezapomene.

Foto: archiv Fresh Film Festu

Vítězný snímek Apači byl uveden letos také na festivalu v Cannes.

Článek

„Na snímku obdivujeme, jak dokáže zviditelnit i to, co zůstává pod povrchem. Díky běžnému příběhu se ukáže skutečná tragédie, kterou sdílejí oběti, pachatelé a nakonec i my,“ zdůvodnili porotci své rozhodnutí. Apači jsou debutem režiséra Thierryho de Perettiho. Diváci, kterým sympatičtí korsičtí flákači na festivalu unikli, budou mít možnost zajít si na ně v říjnu, kdy se dostanou do české kinodistribuce.

Zvláštní uznání v této sekci získal snímek Schovejte si své úsměvy o dospívání dvou bratrů na americkém venkově. Porota na něm vyzdvihla „přesné zobrazení čistě mužského světa“.

Uspěl i český snímek

V kategorii Konfrontace, mezinárodní soutěži hraných a dokumentárních studentských filmů, zvítězilo argentinské drama Klisny a papoušci z prostředí mladé aristokracie v Buenos Aires. „Zvolili jsme snímek s osobitou a zajímavou strukturou. Jde o jemný příběh, v němž se skrývá velké napětí,“ stálo v oficiálním zdůvodnění.

Mezi dokumenty pak uspělo rumunské RIO 2016 z prostředí sportovců, kteří se věnují gymnastice a usilují o kvalifikaci na nadcházející letní olympiádu v Brazílii. Zvláštní uznání si vysloužil český dokument Tomáše Polenského Ponorná řeka diakritiky, což je portrét svérázného filmaře a pedagoga Martina Čiháka, který proslul na FAMU svými učitelskými metodami:

„Začneme něčím jednoduchým. Jakou SPZ mělo auto na začátku filmu?“ ptá se třeba studentů střihu, kteří se smějí. Úsměv jim zmrzne na tváři ve chvíli, kdy pochopí, že Čihák myslí svůj dotaz zcela vážně.

Vítězem Theatre Optique, mezinárodní soutěže studentské animované a experimentální tvorby, se stal německý snímek Tangram. Jeho název označuje hlavolam sestávající ze sedmi kousků, které se dohromady skládají tak, aby vytvářely tvary. Na komplikovaně znějícím filmu ocenila porota, že se odehrává v otevřeném prostoru, a nabízí tak bezpočet interpretací.

Zvláštní uznání obdržel slovenský animák Pandy režiséra Matúše Vizáryho, který zabodoval i v Cannes (a na pražské FAMU byl, pro zajímavost, oceněn známkou C spolu s doporučením nepokračovat v magisterském studiu). „Pandy využívají černý humor a dynamický vizuální styl, který oslovuje široké publikum,“ doplnila porota.

Hlavní cenu má francouzské drama Apači. Desátý Fresh Film Fest, který se konal v Praze, vyhlásil své vítěze.

Ocenění v kategoriích

Fresh Generation: Apači (Francie)

Fresh Generation, zvláštní uznání: Schovejte si své úsměvy (USA)

Konfrontace: Klisny a papoušci (Argentina), RIO 2016 (Rumunsko)

Konfrontace, zvláštní uznání: Ponorná řeka diakritiky (Česko)

Theatre Optique: Tangram (Německo)

Theatre Optique, zvláštní uznání: Pandy (Slovensko)

Fresh Film Fest letos nabídl v pěti dnech přes 145 filmů v pěti pražských kinech a také na FAMU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám