Hlavní obsah

Zemřel Sid Bernstein, který přivedl do Ameriky Beatles a Stones

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Promotér Sid Bernestein, který v šedesátých letech představil Američanům začínající kapely Beatles a Rolling Stones, zemřel ve středu v New Yorku. Bylo mu 95 let.

Foto: Profimedia.cz

Sid Bernstein

Článek

Bernstein zorganizoval např. legendární koncert Beatles na Shea Stadium v New Yorku, dále také koncerty v Carnegie Hall v roce 1964 a stejně tak pět prvních amerických vystoupení Rolling Stones.

Když se dočetl o popularitě Beatles v Anglii, přesvědčil prý manažera skupiny Briana Epsteina, aby ho nechal zorganizovat americké turné, aniž by vůbec slyšel jejich hudbu. Zástupci Carnegie Hall řekli Bernsteinovi, že by mohli vyprodat sál padesátkrát, a tak se rozhodl, že poprvé v historii udělá koncert na stadionu.

První spolupracoval s černými zpěváky

Pak se věnoval i dalším britským skupinám. „První tucet skupin z ‚britské invaze‘ byl můj dovoz, ale nebyl to žádný geniální tah, prostě jsem to dobře připravil,” řekl v jednom rozhovoru. Dále dělal koncerty Franka Sinatry nebo Jimiho Hendrixe.

V sedmdesátých letech se snažil přemluvit již neexistující Beatles, aby zahráli pro charitu, ale byl odmítnut. V dokumentu o Bernsteinovi řekl kmotr soulu James Brown, že byl v šedesátých letech jediným velkým promotérem v Americe, který se zabýval černošskými umělci.

Bernstein se v 93 letech pokusil i o vlastní desku, když přezpíval své oblíbené staré hity. Zanechal po sobě svou ženu Geraldinu a šest dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám