Hlavní obsah

Zemřel ostravský písničkář Pepa Streichl

Právo, Novinky, Stanislav Dvořák, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostravský písničkář Pepa Streichl zemřel, uvedly jeho internetové stránky. Na scéně působil od šedesátých let minulého století.

Pepa Streichl - Blues o kytkách

 
Článek

Streichl se narodil 8. září 1949 v Orlové. Jako písničkář začínal v roce 1968, pohyboval se zejména v oblasti folku a blues. Spolupracoval se slavnými kolegy Pavlem Dobešem nebo Jarkem Nohavicou.

V sedmdesátých letech spolupracoval se sdružením Šafrán a často se účastnil i Folkových kolotočů v Ostravě-Porubě, kde poprvé na svém recitálu pozval na pódium Jaromíra Nohavicu, tehdy neznámého mladíka.

Foto: Aleš Honus

Josef Streichl na snímku z roku 2008

Koncem 70. let podepsal Streichl spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB). Stal se agentem s krycím jménem Španěl. Později to přiznal a označil to za své selhání. "Toho dne jsem ztratil svoji hrdost a stydím se sám za sebe. A stydět se budu do konce svého života," uvedl v omluvě.

Po mrtvici se uzdravil

Na začátku devadesátých let měl mozkovou mrtvici, ale uzdravil se a znovu začal hrát. Vystupoval se skupinou Truc Blues a od roku 2002 sólově nebo s triem. Vydal alba Samota, samota (1990), Pepa Streichl a Truc Blues (1995), Live for friends (2002) a Za dveřmi (2007). V roce 2012 vyšla archivní nahrávka jeho koncertu Koncert 1984.

„My jsme byli dlouholetí kamarádi, znali jsme se přes čtvrt století. Potkali jsme se v roce 1990, když jsem jel stopem do Prahy. Pepa mi zastavil a v jeho wartburgu vlastně vzniklo naše přátelství. Pomáhal jsem mu pořádat koncerty, to byly nádherný časy. I po mrtvici v devadesátých letech, kdy nedokázal ani mluvit a hrát, tak se všechno naučil znovu,” popsal Novinkám blízký přítel hudebníka Marian Opletal.

„Jestli někdo z našich kluků muzikantů byl pravej bluesman, tak to byl on. Ty písničky, který on dokázal napsat, v tom byl ten jeho život zobrazenej, bary, kamarádi, holky. Dostal jsem zprávu že se to stalo, nevím detaily, jsem z toho neštastnej,“ řekl.

„Nevím, jaký byl, jen vím, že jsme ho měl rád,” dodal Pavel Dobeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám