Hlavní obsah

RECENZE: Malý triptych o násilí a (ne)porozumění

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem nenápadně se na knižním trhu ocitla útlá kniha tří povídek O slepicích a lidech, jíž se po několikaleté odmlce vrací ke čtenářům spisovatel Radoslav Nenadál (1929).

Foto: Gérard Gratadour

Překladatel angloamerické prózy a spisovatel Radoslav Nenadál

Článek

Knížka má podtitul Malý triptych o zabití a všechny povídky sjednocuje téma násilí a – jak je ostatně pro Nenadála typické – i outsiderů, jež z jakkoli výlučných jedinců dělá lidské společenství.

V první povídce je to homosexuální mladík, jehož odlišnost není schopna přijmout jeho matka toužící po „normální rodině“. Jenže ta se právě rozpadá i jeho heterosexuálnímu bratru-dvojčeti, pověřenému bratrovou „záchranou“.

Nenadál začal jako jeden z prvních, ne-li vůbec první, psát o tabuizovaném tématu homosexuality s hořkou otevřeností pramenící z vlastních zkušeností s netolerantním okolím, a jeho povídky pomohly otevřít oči mnoha lidem na obou stranách pomyslné barikády.

Hrdinou druhé, podle mne (alespoň co do pocitů a postojů) autobiografické povídky, je důchodce splácející svou touhu o pochopení mladé generace násilnou smrtí. A třetí povídka vypráví o svérázné vesnické ženě, pro niž se na stará kolena smyslem života stane přátelství s oddanou slepicí Havířkou.

Nenadál vstoupil do literatury uprostřed 80. let jako renomovaný anglista, překladatel angloamerické prózy, ale už jeho povídková prvotina Rakvářova dcera (1985) zaujala dokonalým odpozorováním lidských typů, dialogů, absurdit i poezie každodenního života.

Jeho prózy jsou často srovnávány s Nerudou, Čapkem či Hrabalem, ale daleko blíž mají ke Karlu Poláčkovi v tragikomickém srozumění s existencí obyčejných „malých“ lidí a jejich osudy.

Nenadál umí být vůči nim soucitný a laskavý, ale i krutý tam, kde cítí tupost spojenou s nenávistí a arogancí. Jeho nová kniha má v sobě čitelný tón smutku a skepse z poznání o lidské nepoučitelnosti. Ale také dostatek lidsky hřejivých a něžně humorných pousmání. Rozhodně se čte jedním dechem.

Radoslav Nenadál: O lidech a slepicích

Nakladatelství TeMi CZ, 112 stran, 199 Kč

Hodnocení 100 %

Reklama

Výběr článků

Načítám