Hlavní obsah

Elina Garanča ukázala temperamentní Carmen

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahajovací víkend 22. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově představil ukázkově dvě nejdůležitější složky programové nabídky festivalu klasické hudby u nás.

Foto: Právo- Jan Handrejch

Lotyšská operní hvězda Elina Garanča.

Článek

Na programu byl páteční operní galavečer s lotyšskou pěveckou hvězdou Elinou Garančou a v sobotu symfonie na téma skladeb rockové skupin Queen. Koncerty se konaly pod širým nebem v Pivovarské zahradě před výbornou návštěvou.

Hrál Symfonický orchestr Českého rozhlasu a zhostil se rozdílného repertoáru dobře.

Lotyšská mezzosopranistka přivezla sice již známý program ze svého posledního pražského koncertu založeného na albu Romantique s francouzskými áriemi 19. století a s Carmen, podala ho však ještě podmanivěji a hlasově jistěji než v Praze. Její manžel, dirigent Karel Mark Chichon, vytáhl zejména v áriích a skladbách z Carmen z orchestru za daných podmínek to nejlepší.

Britský skladatel a dirigent Tolga Kashif měl v sobotu více štěstí než minulý rok, kdy mu počasí zabránilo v koncertu. Opožděnou českou premiéru jeho The Queen Symphony sledovalo publikum složené spíše z rockových příznivců a pamětníků skladeb Queen.

Na rozdíl od známých zpracování hitů skupiny napsal autentické dílo, šestivětou symfonii romantického rázu, v níž známá témata zazní až v posledních dvou větách. Publikum skladbu velice vstřícně přijalo a velkolepost záměru potvrdily i dva sbory a sóla koncertního mistra, houslisty Petra Zdvíhala.

Reklama

Výběr článků

Načítám