Hlavní obsah

Do proslulé Stodolní ulice se vrátí umělci

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ulice, která nikdy nespí. Tak je označována zřejmě nejznámější česká ulice, která se nachází v centru Ostravy a každý víkend je v obležení místních i turistů z celé Evropy.

Foto: Právo

Ostravská Stodolní ulice nikdy nespí.

Článek

Ti sem kdysi přijížděli nejen se opít a pobavit jako v současnosti, ale hledali také kulturní zážitky. Jenže kultura se z ulice zcela vytratila. Nyní se však zřejmě blýská na lepší časy.

Foto: Právo

Ostravská Stodolní ulice nikdy nespí. Ve dne i v noci ji obléhají lidé.

Na Stodolní se mají znovu vrátit výtvarníci, literáti a hudebníci, kteří zkusí komerci z ulice vytlačit a vrátit jí znovu lesk a kulturního ducha. Město Ostrava totiž rozhodlo, že podpoří kulturu v klubech Stodolní ulice částkou 1,5 miliónu korun.

Ze Stodolní bude znovu kulturní tepna Ostravy

„Rádi bychom, aby se ze Stodolní ulice znovu stala kulturní tepna města. Organizování akcí je však pro kluby finančně náročné, proto se na akcích rozhodlo město finančně podílet. Bohužel se nám nepodařilo rozdělit všechny nabízené finanční prostředky, doufali jsme, že se nám ozve více zájemců. Věříme, že se ještě další ozvou,“ sdělila náměstkyně ostravského primátora pro kulturu Simona Piperková (ČSSD).

Foto: Právo

Na novém podchodu ve Stodolní ulici finišují práce. Otevřít se má za měsíc.

Město tak v letošním roce podpoří na Stodolní ulici pět kulturních projektů částkou 564 tisíc korun. K dispozici je ale ještě dalších 936 tisíc korun. Dva ze schválených projektů budou navíc pokračovat až do roku 2016.

Na Stodolní ulici se tak znovu vrátí Bílé divadlo, jehož členové se již v 90. letech minulého století podíleli na aktivitách legendárního klubu Černý pavouk. „Projekt Bílého divadla bude přicházet vždy s předem zvoleným tématem umění. Lidé se tak budou moci setkat s mnoha talentovanými umělci. Projekt je na tři roky a divadlo obdrží částku 180 tisíc korun,“ informovala ostravská mluvčí Andrea Vojkovská.

Dodala, že dalším úspěšným žadatelem o dotaci je i agentura Rebel, která chce v klubu U Peciválů pořádat festival akčního umění s názvem Festival Pecivál. „Projekt je také na tři roky a od města agentura obdrží třikrát 400 tisíc korun,“ upřesnila mluvčí.

Zájemci o dotaci mohou žádat až do konce srpna

Město dále finančně podpoří projekty Hudební večer v Černé hvězdě, Pošli to dál... až do stodoly, Folkový kvítek a Country večer. Žadatelem o dotaci ve výši maximálně 70 procent způsobilých nákladů projektu může být kdokoliv. Peníze však musí využít na podporu kulturního života na Stodolní ulici.

Foto: Právo

Pokud se bude jednat o projekt zaměřený na minoritní skupiny, tak ten město podpoří 100 procenty. Své projekty mohou zájemci předkládat na odboru kultury ostravského magistrátu do konce srpna. Zastupitelé o nich rozhodnou v září.

Kromě toho, že se město snaží do Stodolní ulice vrátit kulturu, tak investuje i do oprav legendárního místa. Za měsíc se zde otevře zbrusu nový podchod, který umožní návštěvníkům Stodolní dostat se pohodlně přímo z ulice na vlakovou zastávku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám