Hlavní obsah

Colours of Ostrava odstartují Transglobal Underground a Sigur Rós

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve čtvrtek začíná jeden z největších hudebních festivalů v ČR Colours of Ostrava, který do neděle nabídne více než stovku kapel. Čtvrteční večer bude patřit především kapelám Transglobal Underground, Fanfara Tirana a Sigur Rós.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Sigur Rós na pražském koncertě

Článek

Velmi neobvyklý dvojkoncert Fanfara Tirana Meets Transglobal Underground začne v 19.00. Britská elektronická etno kapela se spojila s divokou dechovkou a vytvoří dosud neslýchaný balkánsko-africko-asijský mix. Zpěvák Tuup si tak naživo zazpívá s albánským zpěvákem Hysnim Zela (jejich společné album se jmenuje Kabatronics a podíleli se na něm i Johnny Kalsi (The Dhol Foundation), Frank London (The Klezmatics), kosovský raper Elda Kuqja, egyptský perkusista Aly El Minyawi (Natascha Atlas) nebo srbský trumpetista Marko Markovič).

Ve 21.30 nastoupí islandští Sigur Rós. Jejich těžko zařaditelná tvorba se dotýká jak rocku, tak elektroniky či symfonické hudby. Typické jsou pro ně pomalé rytmy a naléhavý, pro většinu lidí nesrozumitelný zpěv frontmana, který používá islandštinu nebo svůj vlastní jazyk.

Přestože jde o alternativní hudbu, Sigur Rós se poslední dobou stávají módními a prožívají období neobvyklého komerčního úspěchu.

Na Colours of Ostrava vystoupí také Tomahawk, Inspiral Carpets, The Knife, Jamie Cullum, The xx, Bonobo, Damien Rice, Tiken Jah Fakoly, Rokia Traoré, Sara Tavares, Acoustic Africa, Asaf Avidan, Devendra Banhart či Dub FX.

Českou scénu zastupují třeba Tata Bojs, Květy, Markéta Irglová, Pražský výběr, Wanastovy Vjecy či Xindl X a Aneta Langerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám