Hlavní obsah

Do Glastonbury se valí 135 000 hudebních fanoušků

Hudební festival v anglickém Glastonbury otevřel ve středu večer brány 135 000 fanoušků. Během pěti dnů se na ně chystá smršť více než 2000 koncertů a dalších kulturních akcí. Podle agentury AP ještě před zahájením údajně největšího festivalu svého druhu pod širým nebem přicházely k areálu tisícovky fanoušků, kteří rozbíjeli stany a vybalovali spacáky. Proudem začalo téct pivo.

Foto: Jim Ross, ČTK/AP

Mnozí nezapomněli na potřebné holínky.

Článek

Příznivá je letos i předpověď počasí, a tak se návštěvníci možná nebudou muset brodit po kolena v bahně, jak tomu v minulých letech často bývalo. Nesporným vrcholem akce bude sobotní vystoupení legendární kapely Rolling Stones, která loni oslavila 50 let existence.

Dalšími hvězdnými jmény v programu jsou například Arctic Monkeys, Elvis Costello, Kenny Rogers, Primal Scream, The Smashing Pumpkins, Nick Cave, Portishead, Public Enemy, Mumford & Sons nebo Sinéad O'Connorová.

Foto: Jim Ross, ČTK/AP

První návštěvníci dorazili.

Festival se koná po dvou letech. Loni se na zemědělských pozemcích u vesnice Pilton akce nekonala, především kvůli londýnským olympijským hrám, na které padly veškeré mobilní ploty či záchody. Letos bylo v areálu instalováno 20 kilometrů plotu a celkem 4500 záchodových budek, 350 stánků s občerstvením, 198 barů a až 1000 dalších stánků. O hladký chod akce se stará zhruba 34 000 lidí.

První ročník festivalu se konal 19. září 1970 na farmě zakladatele akce Michaela Eavise nedaleko městečka Glastonbury. Bylo to den po smrti legendárního kytaristy Jimiho Hendrixe. První ročník, jehož hlavní hvězdou byl rocker Marc Bolan, navštívilo 1500 diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám