Hlavní obsah

Úspěšné hledání detektivních hrdinů

Právo, František Cinger

Nebývá zvykem, aby byl kulturnímu výročí věnován detektivní příběh. Přesto nakladatelství Moba ve své zelené edici Původní české detektivky vydává Arcibiskupovu smrt Stanislava Češky, knihu věnovanou 1150. výročí příchodu Konstantina a Metoděje na Moravu.

Foto: nakladatelství Moba

Stanislav Češka: Arcibiskupova smrt

Článek

Má to logiku nejen proto, že se tématy autorových knih stalo prostředí Velké Moravy. V tomto případě se jeho hrdina, soukromý detektiv Stanislav Berka, kdysi kapitán brněnské kriminálky, setkává s archeologem Černým, zvaným Čáryfuk. Ten vede archeologické odkrývání velkomoravského sídliště ve Starém Městě. Když zmizí jeden z brigádníků, má pocit, že se ztratilo i cosi z hrobu, na kterém s ním brigádník pracoval.

Češka má s Berkou úspěch, což mu nezabránilo, aby se v předcházející knize Případ hrozníčkové náušnice nevydal potřetí do Velkomoravské říše, kdy jsou „detektivy“ historické postavy Slavomír, kníže z mojmírovského rodu, a jeho vikinský přítel Erik. Je to příběh přímo o příchodu bratrů Konstantina a Metoděje, kterým už v roce 863 hrozilo nebezpečí.

Za vhodnou volbu současné hrdinky si zaslouží pochvalu B. M. Horská, která v edici nabídla detektivku Pach smrti. V okolí britského města Milton Keynes je nalezena mrtvá žena. Ukáže se, že jde o Veroniku Kolouchovou, českou studentku, matku a manželku. Vyšetřování vede její vrstevnice Elen Jollyová. Pátrání ji zavádí až na pražskou vysokou školu, kde jí pomáhá kriminalista Šafránek.

Kdo se chce „vrátit“ ke klasické dvojici pátračů, může sáhnout po novém vydání novel Hany Proškové Tajemství obří číše, Rakev a hruška, Případ u jezera, Lásky čas, Prostý případ statistiky a Nepříjemný zápach. Případy v nich řeší amatérský detektiv, znalec lidské povahy a malíř Horác a kapitán Vašátko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám