Hlavní obsah

Lidé se přišli rozloučit s hercem Janem Kašparem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve strašnickém krematoriu se desítky lidí rozloučily s hercem Janem Kašparem, dlouholetým členem Divadla Járy Cimrmana. V obřadní síni nezněla tradiční smuteční hudba, ale hrála rocková muzika, při příchodu smutečních hostů např. floydovské Wish You Were Here. Jan Kašpar zemřel po dlouhé nemoci 11. června ve věku 60 let.

Pohřeb Jana KašparaVideo: Novinky

 
Článek

Na poslední cestě ho vyprovázeli kamarádi z divadla a další přátelé nebo fanoušci Cimrmanů. Přišli také třeba režisérka Olga Sommerová, socioložka Jiřina Šiklová, výtvarník Jaroslav Róna, herečka Vlasta Chramostová, bývalý politik Jan Ruml nebo ministr vnitra Jan Kubice.

Kašpar v oblíbeném divadle působil od roku 1975, nejprve jako kulisák, postupně se vypracoval na stálého člena souboru. Jeho kolega a přítel Zdeněk Svěrák začal svůj projev vzpomínkou, že se dnes loučí již s pátým členem divadla a kamarádem, se kterým po léta prožíval na jevišti chvíle velké radosti a zvláštního spříznění. „Tam nahoře v českém nebi přišli na to, že by se možná v té sestavě dalo hrát, a zakládají skupinu B. Nebo A – o to se budeme ještě nějaký čas přít,“ řekl Svěrák s odkazem na poslední cimrmanovskou hru České nebe.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Herci Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner (vlevo), Miloň Čepelka (druhý zleva) a Bořivoj Penc (třetí zprava)

Řekl, že Kašpar by podle něj byl bez divadla nešťastný. „Vždyť ještě nedávno trval na tom, že si zahraje děda Vševěda s hadičkami, které mu dodávaly kyslík, aby mu stačil dech na jeho oblíbenou větu: A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci,“ řekl.

Vzepřel se osudu

„Osud ho podrobil těžké zkoušce. Tohoto neposedného, vitálního člověka posadil v 36 letech na invalidní vozík. Nevíme, s jakým záměrem, ale víme, že se Honza svému osudu vzepřel s takovou statečností, že nás chodící morálně předjel o celé kolo,“ řekl Svěrák.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zdeněk Svěrák

Lidé se s Kašparem loučili také za zvuku písničky San Francisco Scotta McKenzieho, zpíval Vladimír Mišík a při poslední skladbě kapely Tiger Lillies nejbližší přátelé drželi čestnou stráž u rakve a zamávali mu na poslední cestu.

Kašpara si lidé mohou pamatovat například jako náčelníka Karla Němce ze hry Dobytí severního pólu nebo praotce Čecha ze hry České nebe. Svěrák s Ladislavem Smoljakem pro něj psali takzvané sedací role, jako byl například zvědavý invalida Jirka Karásek v Záskoku.

„Ty máme dodnes, a když už Honza není, tak bude muset na vozíku jezdit někdo, kdo umí chodit,” říká Svěrák. Kašpar hrál také v 15 filmech včetně televizních. Spolu se Svěrákem se podílel na vzniku svazu paraplegiků a centra Paraple, které pomáhá ochrnutým lidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám