Hlavní obsah

Světadíl radosti - Ostrava snů a skutečnosti

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že se na festival Dream Factory podařilo přivézt divadelní špičky z Čech, Moravy i ze Slovenska, už Novinky psaly. Nebyla by to ale Ostrava, aby zbytku Česka nedokázala konkurovat kousky nastudovanými domácími scénami.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Sylvie Krupanská (teta Eileen), Norbert Lichý (Johnny Pateena Mika), Markéta Haroková (teta Kate) v Mrzákovi inishmaanském

Článek

Začalo to už ve středu Pestrými vrstvami, hornickou „kultovkou jak cyp“ podle autobiografického románu Ivana Landsmanna z pera Tomáše Vůjtka v režii Janusze Klimszy v Divadle Petra Bezruče. Pohled na práci v dolech trochu z jiného úhlu než po duchu hesla „ja su haviř, kdo je vic“!

I svatý Jan s ní sní

Čtvrteční ráno patřilo téže scéně, a také Klimszovi, stále ještě ne dost doceněnému režisérskému fenoménu Ostravska a Těšínska. Dalo se tušit, že irské téma Martina McDonagha - Mrzák inishmaanský, ohlížející se za autorovou vlastí poloviny 30. let, je vlastně Klimszovi ušité na míru. Zajímavé: I překlad Ondřeje Pilného zvoní u Bezruče úplně novými akordy.

Aspoň čtvrteční večer bez Janusze, dalo by se napsat stručně. V Divadle Jiřího Myrona těšila účastníky přehlídky a diváctvo ostravských škol pohádková romance mistra Shakespeara. Jeho Sen noci svatojánské nastudoval v Národním divadle moravskoslezském Peter Gábor. Dejmal, Ozorovič, Lorencová, Lazorčáková, Bělašková, Polák - to jsou herecké pojmy!

Páteční dopoledne ovládnou Čtyři v tanku a pes v Divadle loutek. Ostravaci Ostravski Marek Pivovar a Radovan Lipus je přejmenovali na Šaryk vzpomíná. Před premiérou inscenace se probudila i televize a poskytla autorskému tandemu i loutkářům prostor, jaký by divadlu slušel častěji. Aspoň když nejsou povodně.

Gogol, Čechov!

Také poslední ostravský příspěvek - Gogolovi Hráči v režii kéž by budoucího ministra kultury Ivana Krejčího v Komorní scéně Aréna - zahýří v pátek večer nápady a originalitou. Podvodníci Cisovský, Kaluža, Šmotek, Georgiev, a noblesa mezi nimi Čuba, to je herecký koncert! Překlad Leoše Suchařípy zůstává nepřekonatelný.

Dream Factory vrcholí. V sobotu nevynechejte Tichého Tarzana Simony Petrů, Petra Jana Kryštofa a Anny Petrželkové. Ivana Hloužková za titulní roli získala cenu Alfreda Radoka, v životě už druhou. Tip na neděli je stručný. Dejvické divadlo - Čechov, Suchařípa: Racek. Režie Michal Vajdička. Melíšková, Trojan, Plesl, Krobot, Krobotová, Novotný, Neužil... A snově závratná Nina Zarečná Veroniky Kubařové. Mediálním partnerem Dream Factory je Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám