Hlavní obsah

Cimrmanova vykradená opereta Proso konečně zazní živě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctého července bude mít svět možnost dozvědět se, co všechno složil všestranný génius Jára Cimrman a následně mu to bylo ukradeno. Živé provedení operety Proso z pražského Obecního domu bude přenášeno do kin po celé vlasti a opatřeno odborným výkladem.

Upoutávka na operetu Járy Cimrmana "Proso"

 
Článek

„Původní Cimrmanova opereta zazní v podání Českého národního symfonického orchestru pod vedením dirigenta Libora Peška v rámci hudebního festivalu Prague Proms. Jako sólisté vystoupí sopranistka Adriana Kohútková a tenoři Tomáš Černý a Miloň Čepelka. V průběhu koncertu nebude samozřejmě chybět fundovaný výklad cimrmanologů Zdeňka Svěráka, Miloně Čepelky, Petra Bruknera a Roberta Bárty, kteří divákům prozradí nejednu perličku ze zákulisí vzniku tohoto zapomenutého díla,“ oznámila Radka Urbancová z Aerofilms.

Jára Cimrman se kdysi přihlásil do skladatelské soutěže a poslal tam geniální sedmihodinovou operetu Proso. Jenže byl drobný škudlil, a tak obálku neposlal doporučeně. Toho využili zlotřilí druhořadí skladatelé jako Strauss, Lehár a Nedbal, kteří mu Proso rozkradli a využili ve svých dílech.

Projekt satelitních přímých přenosů začal v ČR v roce 2007 cyklem Metropolitan opera: Live in HD. Proso bude přenášeno do desítek kin a další se ještě hlásí, aktuální kompletní seznam proto vždy najdete na http://www.aerofilms.cz/proso.

„Národní symfonický orchestr nás oslovil s nápadem uspořádat koncert, v němž by zazněly slavné skladby vykradené jinými autory z Cimrmanovy ztracené operetní fresky Proso. S návrhem jsme samozřejmě souhlasili a po dobré zkušenosti s loňským živým přenosem hry České nebe jsme se rozhodli jít stejnou cestou,“ dodal Zdeněk Svěrák.

Vstupenky stojí v předprodeji 300 korun a výtěžek půjde Centru Paraple, což je charitativní organizace, která pomáhá fyzicky postiženým. Zdeněk Svěrák s ní dlouhodobě spolupracuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám